Gezien de berap 2021 en de financiële gevolgen hiervan voor de nabije toekomst biedt dit onderdeel een overzicht van de huidige en toekomstige activiteiten die we in het kader van de transformatie onverminderd gaan uitvoeren, om er zo voor te zorgen dat zoveel mogelijk hulp- en zorgvragen voorliggend worden opgepakt, of nog beter: worden voorkomen.

POH Jeugd: de praktijkondersteuners jeugd bij vrijwel alle Twenterandse huisartsen voorzien duidelijk in een behoefte. Er is veel vraag naar, ongetwijfeld aangezwengeld vanuit de gevolgen van de coronapandemie.

NPO Onderwijs: de komende periode komt er landelijk 8,5 miljard euro vrij om door corona opgelopen achterstanden in het onderwijs terug te dringen. Ook de gemeente krijgt hiervoor geld. We zijn met scholen in gesprek over een zo goed mogelijke besteding van deze middelen, waarbij de gemeente zoveel mogelijk faciliteert en versterkt wat de scholen doen. Met naast het terugdringen van onderwijsachterstanden ook aandacht voor het mentaal welbevinden van kinderen, jongeren en hun ouders.

Preventieakkoord: de gemeente heeft dit jaar een draagvlakonderzoek uitgevoerd naar een lokaal preventieakkoord. Hierbij moeten minimaal twee van de drie landelijke preventiethema's (overgewicht, roken en alcohol) terugkomen en er is daarnaast ruimte voor lokale accenten.  Er is ondersteuningsbudget aangevraagd bij de VNG om met name de betrokkenheid van bedrijven vorm te geven. Doel is het akkoord in de eerste maanden van 2022 in te laten gaan.

Voor interventies als het Scheidingspunt, Meldpunt schulden en de Hervormingsagenda Jeugd,  enz. verwijzen wij naar de doelenbomen Gezondheid, Sociale Zaken en Jeugd.