Wij sluiten aan bij de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente) en de doelen van het Klimaatakkoord (in 2030: 49% CO2-emissiereductie ten opzichte van 1990 en in 2050: minimaal 80-95% CO2-emissiereductie). Voor de periode tot 2030 is de bijdrage van Twenterand aan de opwek hernieuwbare energie in Twente bepaald op maximaal 82 GWh, in te vullen met een flexibele energiemix.

De voorkeursvolgorde voor de opwek van duurzame energie tot 2030 is gegeven in Motie 2019-47: maximaal zon op daken, zon op (te ontwikkelen) zandwinplassen, windenergie. Voor zon op veld zijn de afgelopen jaren al projecten gerealiseerd. Grootschalige opwek van duurzame energie heeft een groot effect op het landschap en de leefomgeving. We zoeken voor grootschalige opwek van hernieuwbare energie in het buitengebied een goede plek, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. In het zoekgebied Vriezenveen ZO willen we met participatie van inwoners en ondernemers een nieuw (energie)landschap realiseren. Belangrijk is een eerlijke verdeling van de lusten en lasten. We werken daar samen aan met onze buurgemeenten, de provincie en in de RES Twente. We zien ook kansen voor waterstof en andere opgaven in de gebiedsontwikkeling. Verder verkennen we de mogelijkheden van duurzaam gas (waterstof en groen gas/ biogas).

De bijdrage moeten we borgen in ons omgevingsbeleid en uitvoeringsprogramma. Bij het vertalen van de RES in het omgevingsbeleid van gemeente (en provincie) is participatie belangrijk om betrokkenheid te vergroten. De voorkeursvolgorde, participatie ( in gebiedsproces en lokaal eigendom /financiële participatie) werken we uit in de aanpassing van het beleidskader duurzame energie.