ONTWIKKELING: Aanpak drugsproblematiek
De afgelopen anderhalf jaar is er intensief gewerkt aan de aanpak drugsproblematiek in Twenterand onder leiding van een coördinator drugs en is er specifiek aandacht geweest voor de aanpak van GHB-problematiek door middel van het GHB casusoverleg. Er is - vanuit de inhoud en de doorlooptijd van de pilot - aanleiding om deze aanpak met een jaar te verlengen. Het volgende is hierbij aan de orde:
De gemeente Twenterand heeft - in samenwerking met het Trimbos instituut, en in opdracht van VWS -in 2019 een blauwdruk opgeleverd voor andere gemeenten in Nederland hoe GHB problematiek aan te pakken. Gezien de noodzaak op het gebied van drugsaanpak én de tijd te hebben om onze blauwdruk ook in praktijk te brengen is het van belang dat onze brede drugsaanpak met dit casusoverleg ook in 2020 door loopt. Zo hebben wij als gemeente en onze partners de kans om de drugsaanpak verder te verfijnen en kunnen we de blauwdruk doorontwikkelen.
Preventief is er gewerkt aan het ontwikkelen van een menukaart. Hierop kan je in één oogopslag zien wat het preventieve aanbod is op het gebied van drugsproblematiek en welke partijen hierin samenwerken. De smaken op de menukaart zijn volop in ontwikkeling en worden steeds verder uitgebreid en in de praktijk gebracht. Zo wordt de menukaart gebruikt om op onderwerpen krachten te bundelen van partners bij het organiseren van preventiebijeenkomsten op scholen.
De drugsaanpak is onderdeel van het integraal genotsmiddelenbeleid. Naar aanleiding van een mysteryguest onderzoek naar alcoholverstrekking zijn preventieve activiteiten uitgezet voor sportverenigingen met kantines. Deze preventieve activiteiten worden verder uitgezet naar horecagelegenheden en hier dient coördinatie op te zitten. Daar er voldoende middelen in de reserve genotsmiddelenbeleid zitten, mede vanwege de ontvangen subsidie van VWS, zal onze intensieve aanpak naar verwachting in 2020 gewoon kunnen doorlopen.