De WvGGZ treedt per 1 januari 2020 in werking en vervangt de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ). Waar bij de Wet BOPZ de focus op gedwongen opname lag, komt bij de Wvggz verplichte zorg (behandeling, begeleiding, etc), die ook in de thuissituatie kan plaats vinden, centraal te staan. Daarnaast kan iedereen een melding doen op basis van de Wvggz.

De wet geldt voor personen als hun gedrag:

• Als gevolg van een psychische stoornis leidt tot ernstig nadeel;

• Dit nadeel geldt voor de persoon zelf en/of voor anderen;

• Verplichte zorg de enige mogelijkheid is om dit nadeel weg te nemen.

 

Op grond van de Wvggz kan verplichte zorg worden opgelegd  op basis van een wettelijke grondslag) op twee manieren: op basis van een crisismaatregel door de burgemeester of op basis van een zorgmachtiging door de rechter. De Wvggz regelt de procedure en de rechten en plichten rondom de verplichte zorg. De wet heeft beleidsmatig en organisatorisch gevolgen voor gemeenten aangezien er extra taken bijkomen voor de gemeente. Gemeenten dienen onder andere een meldfunctie in te richten en een werkproces op te stellen om verkennend onderzoek te doen. Regionaal is een projectorganisatie ingericht dat onder het bestuurlijk platform van de Bestuurscommissie Publieke gezondheid (GGD) valt.  Een koppeling met de aanpak personen voor verward gedrag (die daar ook al ligt) wordt gelegd. Veiligheid en Zorg werken eendrachtig samen om deze nieuwe ontwikkeling vorm te geven. Er zijn nog diverse onduidelijkheden rond deze nieuwe wet. 

Financieel zijn voor de Wvggz vanaf 2020 middelen in de meicirculaire opgenomen (€ 45.000) en daarnaast wordt (regionaal) vooralsnog een beroep gedaan op daartoe ingerichte landelijke fondsen. Lokaal zal vooral personele inzet vooralsnog aan de orde zijn. Zodra meer is uitgewerkt kan de lokale impact beter worden geschetst en wordt hierop teruggekomen.