Faciliteren flexwerken (tijd en plaats onafhankelijk werken)
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
Als gemeente werken we zowel extern als intern steeds meer samen met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om onze doelen te realiseren. Dit vraagt meer dan alleen contact hebben. Het wordt steeds belangrijker om een goede werkrelatie op te bouwen. Om onze opgaven met de samenleving te realiseren, is het belangrijk dat we werken waar de opgave vereist dat we werken, kortom werken waar het werk is.
Dit vraagt dat wij met regelmaat ook op de locatie werken waar de externe partij haar werk uitvoert. Zo leer je de locatie kennen, proef je de sfeer daar en toon je interesse in de andere partij. Dit helpt om doelen met de samenleving te realiseren en draagt tegelijkertijd bij aan een betere dienstverlening. Ook intern willen we een goede verbinding om onze doelen helder te krijgen en te realiseren. Hiervoor is het belangrijk om te ervaren wat er speelt binnen andere programma’s/ onderdelen en kennis te delen. Het is dus belangrijk dat we ook intern flexibel werken en ons regelmatig fysiek voegen bij collega’s van andere onderdelen om kennis te halen en brengen.
Het is daarbij belangrijk dat gegevens veilig en betrouwbaar gedeeld kunnen worden.
Hiervoor is het nodig om tijd- en plaatsonafhankelijk werken vorm te geven. Het gaat hierbij om ‘bricks, bits, behaviour’, dus fysieke ruimte, ondersteunende techniek en houding & gedrag.
Als we het over de ondersteunende techniek hebben, gaat het over de hardware en software en bijbehorende informatiebeveiliging & privacy. Kosten die gepaard gaan met informatiebeveiliging en privacy worden uit het daarvoor beschikbare budget gedekt. Voor de aanschaf van ondersteunende hard- en software, denk hierbij aan laptops, mobiele telefoons en ondersteunende software (bv. samenwerkingsplatform). Hiervoor is in de begroting een bedrag opgenomen van € 48.000 verdeeld over drie jaar conform Kadernota.