Evenementen vormen het grootste onderdeel van de gemeentelijke taken op het gebied van de APV. Omdat er niet alleen steeds meer evenementen worden georganiseerd, maar evenementen ook steeds groter en complexer worden is het noodzakelijk om meer te investeren in toezicht en handhaving op de voorschriften in de verleende vrijstellingen/(evenementen)vergunningen, omdat de ervaring heeft geleerd dat niet alle organisatoren van evenementen in Twenterand zich voldoende rekenschap geven van hun verantwoordelijkheid in relatie tot normconform gedrag.

Voor het totale Boa-toezicht is minimaal 3 fte’s vereist (VNG- kengetal op basis van inwoners), maar er dient ook rekening te worden gehouden met het omvangrijk buitengebied van Twenterand, diverse vormen van ondermijning, combinatie met Drank- en Horecawet en de constante omvang van de werkvoorraad. Om daarnaast ook andere controlevormen (zoals op parkeren, Drank- en Horecawet, Wet op de kansspelen, en Afvalstoffenverordening, ondermijning) en hogere controlefrequenties, als ook duo-controles mogelijk te maken zijn 4 Boa-fte’s wenselijk. Alleen dan kan het Boa-toezicht in relatie tot de werkvoorraad op orde worden gebracht. Deze uitbreiding wordt stapsgewijs doorgevoerd, namelijk in 2020 2 extra Boa's (totaal 3) en in 2021 wordt een evaluatie uitgevoerd voor de noodzaak van nog 1 extra Boa in 2022 (totaal 4). Hiervoor is een bedrag opgenomen van € 110.000, conform het besluit in de Kadernota 2020.


Na toezicht volgt in veel gevallen een traject van handhaving in de vorm van aanschrijvingen of een bestuurlijke boete. Dat vergt juridische capaciteit. Daarnaast is juridische capaciteit nodig voor zaken in relatie tot de Opiumwet, Bibob, ondermijning en Drank- en Horecawet. Om de taakuitvoering compleet te maken is een juridisch medewerker bijzondere wetten (1 fte) opgenomen. Hiervoor is een bedrag van €80.000 opgenomen, conform het besluit in de Kadernota 2020