Schuldenaanpak Twenterand
In mei 2020 is de nieuwe Agenda Schuldenaanpak Twenterand vastgesteld door het college. Met deze nieuwe schuldenaanpak wil de gemeente Twenterand nieuwe inzichten over wat het hebben van schulden met mensen doet en de gevolgen hiervan nadrukkelijker toepassen. We willen inwoner met schulden eerder en beter bereiken. Speerpunten in de aanpak zijn: preventie, onderwijs, samenwerking, toegankelijkheid, perspectief en outreachend.
Om deze aanpak te kunnen uitvoeren zijn extra financiële middelen nodig. We vragen hiervoor structureel jaarlijks een bedrag van €56.500,-. Met deze middelen kunnen verder acties op gebied van preventie, onderwijs, samenwerking, toegankelijkheid, perspectief en outreachend verder worden uitgewerkt. We zijn o.a. in gesprek met een aantal lokale initiatieven die hier aan bij kunnen dragen. Het oplossen of verminderen van de schuldenproblematiek is echter iets van de lange termijn en niet iets van een beleidsperiode van 1 of 4 jaar. We moeten ons er bewust van zijn dat het effect van interventies niet altijd meteen zichtbaar is. Investering aan de voorkant (preventie), leidt tot baten aan de achterkant. De Corona-crisis geeft nog eens extra reden om flink meer energie te zetten op het aanpakken van schulden en ondersteunen van onze inwoners. De gevolgen van deze crisis zijn echter nog niet goed in te schatten, maar het is mogelijk dat de prioriteiten in de schuldenaanpak veranderen.

Besparing bijzondere bijstand
De gemeente verstrekt bijzondere bijstand voor de kosten van beschermingsbewind. We spreken met Stadsbank Oost Nederland af dat als sprake is van een schuldenregeling de kosten van het bewind worden betaald uit het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). 

Veel gemeenten in Nederland hanteren deze werkwijze al. Indirect gaat dit ten kosten van de aflossingscapaciteit, waardoor schuldeisers minder terugkrijgen van hun vordering. Voor de klant maakt het financieel niets uit. Wij hoeven minder bijzondere bijstand te verstrekken: verwachte opbrengst: €15.000,-.

Wetswijzigingen die per 1-1-2021 worden voorzien zijn het Adviesrecht bewind, de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en de Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.