Uitvoering Klimaatakkoord / energie
Omschrijving
De ambities voor de energietransitie zijn door de raad vastgesteld in de Omgevingsvisie Twenterand 1.0, het besluit over de RES Twente 1.0 en in de Agenda Duurzaam Twenterand. Twenterand sluit in haar ambitie voor een energieneutrale gemeente in 2050 aan bij de
doelen van het landelijk Klimaatakkoord en de Regionale Energie Strategie Twente.
Het rijk wil meer tempo maken met de klimaat- en energietransitie én meer sturing en regie op uitvoering van decentrale overheden. Het ontwerp Beleidsprogramma Klimaat en tientallen kamerbrieven zijn voor de zomer 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd evenals een volle wet- en regelgevingsagenda, met bijvoorbeeld de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Veel uitvoeringstaken worden bij gemeenten gelegd. De verduurzamingsopgave is groot en complex. Nieuw beleid en regelgeving, ontwikkelingen en innovaties op het gebied van warmtetransitie, klimaatadaptatie, duurzame energieopwekking, schone lucht en waterkwaliteit, duurzame/ slimme mobiliteit en circulariteit gaan snel. Het is belangrijk deze (landelijke, provinciale en regionale) ontwikkelingen bij te kunnen houden en er waar nodig op in te spelen.
Vanaf 2023 tot en met 2030 krijgen gemeenten meer uitvoeringsmiddelen voor klimaat- en energiebeleid. Om de uitvoering van het bestaande klimaatbeleid in 2022 te kunnen voortzetten, ontvingen gemeenten in 2022 een overbruggingsbudget. Over de resterende middelen die in het coalitieakkoord van dit kabinet zijn gereserveerd voor de uitvoeringskosten van medeoverheden voor het klimaatakkoord en aanvullend klimaatbeleid vinden nog gesprekken plaats tussen VNG, IPO en het Rijk.
In de meicirculaire 2022 heeft Twenterand via een decentralisatie-uitkering € 241.562 ontvangen voor extra inzet op uitvoering klimaattaken in 2022. Het gaat om taken voor verduurzamen van de Gebouwde omgeving (verduurzamen huur-koop-utiliteitsbouw), Opwek hernieuwbare energie en RES, Duurzame mobiliteit (laadinfra) etc. De VNG heeft hierover afspraken gemaakt met het Rijk om bij gemeenten een stevige uitvoeringsorganisatie te kunnen inrichten (ALV juni 2022). Voor 2023 en verder wordt opnieuw een rijksbijdrage verwacht. De inzet in Twenterand wordt uitgewerkt in een bestedingsvoorstel voor 2022 / 2023. Het is zoeken hoe wij met de huidige uitvoeringscapaciteit en de uitvoeringsmiddelen voor 2022 het best invulling kunnen geven aan het coalitieakkoord Twenterand enerzijds en de vraag vanuit het rijk anderzijds.