Financiële ontwikkelingen Sociaal Domein
Omschrijving
Financiën Jeugd en Wmo
De financiën sociaal domein blijven nu en ook in de komende jaren onze aandacht vragen. In deze begroting is voor het sociaal domein allereerst de Uitgangspuntennotitie 2023 verwerkt (zie ook elders in deze begroting). Dit betreft onder andere positieve inbreng vanuit Wmo begeleiding alsmede Woonplaatsbeginsel, maar aan de andere kant ook indexeringen. We proberen zo reëel mogelijk te ramen maar risico’s blijven er altijd. Het blijven in de breedte van het sociaal domein open einde regelingen, gedurende het jaar kunnen er uitgaven bijkomen die nu nog niet konden worden voorzien, bijvoorbeeld vanwege onvoorziene omstandigheden (denk bijvoorbeeld aan in te zetten zwaardere en duurdere vormen van jeugdzorg i.v.m. acute crisis).
Daarbij speelt bij Wmo ook de vergrijzing. We zien nu al extra druk op de voorzieningen (met name Huishoudelijke ondersteuning) met daarmee ook duidelijke drukte op onze toegang.
Inkooptrajecten spelen ook in 2023, zoals het doelgroepenvervoer. Dit kan kosteneffecten tot gevolg hebben, hierbij geldt ook de gestegen inflatie, loonkostenstijgingen en grondstofprijzen wel rekening dient te worden gehouden.
We blijven ons inspannen om ook verder te transformeren en te besparen. Met ingang van 1 juli 2022 is gestart met de was- en strijkservice. Dit brengt meer op dan verwacht. In deze begroting worden nadere voorstellen gedaan om ook binnen het sociaal domein verder te besparen, danwel succesvolle activiteiten te verlengen zoals Automaatje.