Economische agenda
Omschrijving
De grootste uitdaging voor de komende periode is het aanbrengen van focus in het economische programma. Ondernemerschap bestaat daarbij voor Twenterand uit de volgende onderdelen:
- Ondernemers in de kernen (o.a. MKB/Detailhandel)
- Ondernemers op bedrijventerreinen (MKB en grote bedrijven)
- Ondernemers in het buitengebied in de agrarische- en tuinbouwsector
- Ondernemers in de recreatieve sector en cultuursector
- Ondernemers in de evenementensector (i.s.m. sport)
Twee speerpunten daarin zijn een gebrek aan ruimte voor uitbreiding, gebrek aan arbeidskracht en focus op kansrijke ontwikkelcluster naast innovatie, transformatie en transitie. Dit betekent nog meer een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit. Deze kwaliteit bestaat uit de economische aard en het type segment, kans op innovatie, gebruiksmogelijkheden tot , maatschappelijke potentie (o.a. werkgelegenheid en arbeidsparticipatie) en de fysiek ruimtelijke kwaliteit. Tegelijkertijd wordt ook gekeken naar de transformatie van bedrijventerreinen. Dit vraagt zowel in als buiten de organisatie een integrale benadering.
Om dit vanuit Twenterand goed te kunnen bedienen op basis van de economische visie en de voorbereiding op de investeringsagenda is een intensieve samenwerking met BV Twenterand, Ondernemend Twenten en het BIT nodig. Het geldt ook voor andere netwerken die helpen om de bestaande economische clusters binnen Twenterand als ook nieuw die hierbinnen goed passen goed te faciliteren. Dit vraagt een lange termijn aanpak.
Voor 2023 wordt hiervoor een uitvoeringsagenda van het voorbereide beleid samen met ondernemers opgesteld en deze zeker in 2023 voorgelegd. Daarnaast wordt de Focusagenda economie Twenterand opgesteld samen met partijen en de samenwerking met BV Twenterand versterkt, als ook met de P10. Het behouden en versterken van een economisch en maatschappelijk sterk Twenterand in een karakteristiek en divers landschap in Twente staat daarbij voorop.