Omschrijving

Vastgestelde ambitie is dat wij aansluiten  bij de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente) en de doelen van het Klimaatakkoord (in 2030: 49% CO2-emissiereductie ten opzichte van 1990 en in 2050: minimaal 80-95% CO2-emissiereductie). 

In 2020 werd in Twenterand 30,6 GWh aan hernieuwbare elektriciteit opgewekt, door zon op veld en zon op dak. Als volgende stap naar het jaar 2030  heeft de gemeenteraad op 6 juli 2021 ingestemd met de RES Twente 1.0 als strategische koers. Met daarin een bijdrage  van Twenterand aan de Twentse opgave tot 2030 van maximaal 82 GWh, in te vullen met een flexibele energiemix voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit. Aan de uitwerking van deze opgave heeft de raad voorwaarden verbonden. De voorkeursvolgorde voor de opwek van duurzame energie tot 2030 is door de raad gegeven: maximaal zon op dak, zon op (te ontwikkelen) zandwinplassen, windenergie (met randvoorwaarden). Ook is in het nieuwe coalitieakkoord aangegeven dat we ruimte willen geven aan erfmolens met een tiphoogte tot 35 meter en zonnevelden tot 1 ha. Duidelijk is dat in de uiteindelijke energiemix ook wind een plek kan krijgen.  Met zon en windprojecten gaan we zorgvuldig om, met aandacht voor volksgezondheid. Participatie van inwoners  in het proces van de  uitwerking van plannen en maximaal lokaal eigendom, zijn voor de raad belangrijke condities.

We zoeken voor grootschalige opwek van hernieuwbare energie in het buitengebied een goede uitwerking, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en kwaliteit leefomgeving. Dat doen we in het (in de Omgevingsvisie Twenterand 1.0 aangewezen) zoekgebied Vriezenveen zuidoost, door met inwoners, grondeigenaren en ondernemers, de mogelijkheden voor wind te verkennen en uit te werken met de intentie hier een nieuw (energie)landschap te realiseren.  Vanwege de grote impact op de leefomgeving van m.n. wind, is minimaal gemeentegrensoverschrijdende afstemming en goede communicatie nodig. Voor een optimaal proces zoeken wij  samenwerking met onze  inwoners, buurgemeenten, de provincie en in de RES Twente. De verdere ontwikkeling in het gebiedsproces grootschalige opwek is afhankelijk van bestuurlijke keuzes  over het resultaat van de verkenningsfase van het gebiedsproces ATT voor het vervolg van samenwerking.

De lokale uitvoering van de RESsen kampt met vertraging (landelijk én in Twente), en daarmee stagneert de ontwikkeling van wind- en zonneprojecten. De urgente ambitie van voldoende groene energieopwekking in 2030 uit het Klimaatakkoord staat  onder druk (momentopname "Foto NP RES" van juli 2022). In juli 2023  moet een voortgangsdocument RES 2.0 worden opgeleverd, waarin o.a. de zoekgebieden zijn vastgelegd.  Provincie  Overijssel geeft aan meer regie te nemen - vooral voor wind-  via  haar omgevingsvisie en -verordening en het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE). Verder neemt de provincie meer (ruimtelijke en programmatische) regie op de regionale  energie-infrastructuur.

Onze bijdrage in de RES Twente moeten we borgen in ons eigen omgevingsbeleid en uitvoeringsprogramma. De voorkeursvolgorde voor opwek duurzame energie, participatie (in gebiedsproces en lokaal eigendom /financiële participatie) werken we uit in de aanpassing van het beleidskader duurzame energieHet beleidskader is een bouwsteen voor onze Omgevingsvisie / Omgevingsplan via het spoor Omgeving (doelenboom BoWoRo)