Asbestsanering
Omschrijving
In de Kadernota 2020 waren voor de jaren 2020 t/m 2022 middelen opgenomen voor een Asbestfonds. Vanaf 2023 komt deze reserve te vervallen. En wordt er geen verder vervolg aan dit fonds gegeven. Voor particulieren blijft het mogelijk om gratis te storten tot 35 m² bij de milieustraat.
Voor de sanering van asbest in de bodem bestaat het Bureau Asbest Sanering (BAS), een samenwerking van meerdere gemeenten waarbij de uitvoering gemandateerd is aan een gespecialiseerd projectbureau.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor het onderzoek naar asbest en de sanering ervan in de bodem financiële middelen beschikbaar gesteld voor de periode 2016 tot en met 2022.
In deze periode zijn met name de openbare risicolocaties aangepakt . In 2022 is het doel alle gevoelige locaties onderzocht te hebben. Voor Twenterand zijn daarvoor kaarten gemaakt met potentieel verdachte locaties. Begin 2023 zouden noodzakelijke saneringen kunnen worden uitgevoerd als uit onderzoek dat naar voren komt en er voldoende Rijksbudget beschikbaar is.
Door het Rijk zijn voor de periode 2023 en verder nog geen toezeggingen gedaan om financiële middelen beschikbaar te stellen om de sanering van asbest voort te zetten. Het Ministerie heeft de aanvraag daartoe afgewezen. Wel is het Ministerie bereid met BAS te onderzoeken hoe de saneringen vanaf medio 2023 (door BAS) gecontinueerd kunnen worden. Mocht dit niet tot een succes leiden, zal het projectbureau BAS eindigend zijn en zullen de afzonderlijke gemeenten verantwoordelijk worden voor de asbestsanering in de bodem in de eigen gemeente. Tevens zal de financiële Rijksbijdrage dan ontbreken. Dit zal inhouden dat noodzakelijke saneringen volledig voor rekening van de grondeigenaar zal zijn.