In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten uiterlijk 31 december 2021 een warmtetransitievisie (warmtevisie) hebben vastgesteld om de overgang te kunnen maken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving per 2050. In oktober 2019 is met 3 buurgemeenten in een Sprintsessie in Hellendoorn een eerste verkenning uitgevoerd voor onze visie. In 2020 is daarop een extra technisch - economische verdiepingsslag gemaakt, met externe expertise van DWA en Tauw. Hiervoor is een extra subsidie ECW van het rijk ontvangen.
Met onze lokale "warmtetafel", waaraan lokale partners deelnemen zoals Mijande Wonen en de huurdersraad, wooncoaches, de netbeheerders Cogas en Enexis, het waterschap en provincie, hebben we in 2020 de warmtevisie verder uitgewerkt. Het voorlopige beeld is dat voor vrijwel de hele gemeente op dit moment individuele alternatieven (elektrische warmtepompen en hybride oplossingen met duurzaam gas) in beeld zijn. Na de besluitvorming over de warmtevisie in 2021 volgt de planvorming voor de uitvoering.
Waar het haalbaarheidsonderzoek van Cogas naar een warmtenet in Vriezenveen op basis van de restwarmte van Bakkerij Holland in eerste fasen van het onderzoek veelbelovend leek, hebben wij eind 2020 van Cogas het eindeproject rapport officieel ontvangen. Daardoor lijkt op dit moment een collectief alternatief voor de warmtevoorziening via een warmtenet in onze gemeente niet langer een optie.
Met Mijande Wonen vormt duurzaamheid een vast onderwerp in gesprekken voor de samenwerking met Mijande en de aanloop naar nieuwe prestatie-afspraken: zie doelenboom Bouwen, wonen, ruimtelijke ontwikkeling en VTH.