Gemeenten hebben vanuit het Klimaatakkoord de regie op het verduurzamen van de gebouwde omgeving (warmte).  Eén van de afspraken vanuit het Klimaatakkoord is dat er onafhankelijke (regionale) energieloketten zijn onder verantwoordelijkheid van de gemeente, om de uitvoering van de warmtetransitie te ondersteunen. Een energieloket biedt informatie, inspiratie en advies aan inwoners.

Woningeigenaren kunnen voor hun vragen  al jaren terecht bij het gemeentelijk energieloket (de laatste jaren ingevuld door https://www.duurzaamthuistwente.nl/twenterand/ ). Ook landelijk is er informatie beschikbaar via het landelijk digitaal platform www.verbeterjehuis.nlIn 2020 zijn door onze 3 vrijwillige wooncoaches 34  huisbezoeken afgelegd. Door corona waren  dat minder adviezen aan huis, maar meer advies is telefonisch gegeven (o.a. via een telefonisch spreekuuur).  Het ministerie van BZK en de VNG werken aan kwaliteitsvoorwaarden voor de ontwikkeling van de energieloketten. In 2020  heeft het college ervoor gekozen om de doorontwikkeling naar Energieloket 3.0 lokaal vorm te  gaan geven.  Voor de invulling van advies aan huis aan woningeigenaren is ook voor 2021 gekozen voor de  voortzetting van de samenwerking met de wooncoaches en Duurzaam  (t)huis Twente. 

Uit de specifieke uitkering Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)  heeft Twenterand subsidie ontvangen om huiseigenaren te helpen energie te besparen met kleine energiebesparende maatregelen.  Het gaat bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips of het plaatsen van led-lampen.  Ook gebruiken we de regeling om advies te geven aan huiseigenaren. De  voor 2020 ontvangen middelen zijn  ingezet voor  de actie  'Poen voor Groen'  https://poenvoorgroen.nl/.  Dit project wordt voor zeven deelnemende Twentse gemeenten uitgevoerd door Duurzaam (t)huis Twente, met o.a. inzet van de wooncoaches. In de actie is samengewerkt met lokale winkeliers in Vriezenveen en Vroomshoop. In december 2020 zijn de sportclubs aangeschreven om  de actie bij hun leden te promoten, waar een kleine vergoeding voor de clubkas tegenover stond. Geplande informatiebijeenkomsten zijn in 2020 niet doorgegaan.  In 2020 hebben 289 Twenterandse woningeigenaren aan de actie deelgenomen.  In verband met corona heeft de actie vertraging opgelopen, reden waarom het Rijk voor alle gemeenten landelijk de actietermijn heeft verlengd.