De Agenda Duurzaam Twenterand 2018 - 2022 geeft als Koersdocument voor de thema's Circulaire economie, Energietransitie en Klimaatadaptatie, de doelen, ambities en uitvoeringsmaatregelen voor de komende jaren. Activiteiten op het gebied van energie, de verduurzaming van de organisatie, afvalscheiding en klimaatverandering zijn onderdeel van het ontwikkelprogramma.
Afgesproken is dat de opbrengsten uit het Zonnepark Oosterweilanden worden gebruikt voor een duurzaamheidsfonds om inwoners, organisaties en bedrijven uit onze gemeente te stimuleren om met duurzaamheidsvraagstukken aan de slag te gaan. In december 2020 zijn de basisuitgangspunten voor het fonds besproken met de raad. De doelgroepen waarvoor we het duurzaamheidsfonds denken in te zetten zijn volgens de basisuitgangspunten: 1. Inwoners met een kleine beurs die hun huis willen verduurzamen; 2. Energiecoöperaties (samenwerkingen tussen inwoners en/of ondernemers) en 3. Innovatieve ondernemers en inwoners met concrete en uitvoerbare projecten. Na de bespreking in de raad is de verdere uitwerking naar een verordening opgepakt zodat het duurzaamheidsfonds in 2021 operationeel kan zijn.
Waar (groepen) inwoners of ondernemers met vragen zijn gekomen, hebben we samen bekeken hoe realisatie van hun initiatief mogelijk is en hoe knelpunten samen kunnen worden aangepakt. We zijn het gesprek aangegaan met duurzaamheidsinitiatiefnemers uit Vriezenveen, Den Ham en Vroomshoop.
Middelen duurzaamheid zijn ingezet voor communicatiemiddelen rond de energietransitie en de RES, zoals de inwonerpeiling en een video.
De nieuwe taken die voortkomen uit het Klimaatakkoord leiden tot nieuwe uitvoeringslasten bij gemeenten. In 2020 heeft de ROB, in opdracht van VNG en Ministerie BZK, daarom onderzoek gedaan naar de extra uitvoeringslasten door de afspraken uit het Klimaatakkoord voor lagere overheden vanaf 2022. Het advies van de ROB is op 25 januari 2021 opgeleverd. De VNG zal de uitkomsten van het advies gebruiken als inzet voor de afspraken met het nieuwe kabinet. https://vng.nl/nieuws/tot-eu-600-miljoen-per-jaar-nodig-voor-klimaatakkoord