Schuldenaanpak Twenterand
In mei 2020 is de nieuwe Agenda Schuldenaanpak Twenterand vastgesteld door het college. Met deze nieuwe schuldenaanpak wil de gemeente Twenterand nieuwe inzichten over wat het hebben van schulden met mensen doet en de gevolgen hiervan nadrukkelijker toepassen. We willen inwoners met schulden eerder en beter bereiken. Speerpunten in de aanpak zijn: preventie, onderwijs, samenwerking, toegankelijkheid, perspectief en outreachend.

De nieuwe schuldaanpak is inmiddels een succes in Twenterand. Er zijn nieuwe samenwerkingsverbanden met de St. Leergeld Twenterand en de Stichting Urgente Noden Twente  opgestart. 

Het Meldpunt Schulden wordt steeds bekender, zowel intern als extern.  We kunnen steeds meer stellen dat het Meldpunt Schulden de toegangspoort is voor schuldhulpvragen.

Naast het Meldpunt Schulden hebben we in 2020 een armoederegisseur gekregen. De armoederegisseur wordt uitgevoerd door Incluzio. Door deze functie buiten de gemeente te plaatsen verlagen we de drempel voor inwoners om hulp te zoeken bij financiële problemen.  De armoederegisseur werkt nauw samen met het Meldpunt.  De armoederegisseur werkt ook outreachend, wat wil zeggen: gaat af op inwoners over wie we schuldensignalen krijgen van derden. Deze vroegsignalering is ingezet in 2020 en is vanaf 2021 een wettelijke taak voor de gemeente. 

Er is een begin gemaakt met de uitvoering van de Wet Adviesrecht en de gemeente Twenterand werkt in Twents verband aan de Vroegsignalering Schulden. Dit laatste is een (nieuw) onderdeel van de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.