Ontwikkeling aanbieders
Binnen Twente hebben we een klein aantal jeugdhulpaanbieders gecontracteerd welke hoog specialistische zorg bieden en van belang zijn voor onze Twentse kinderen die jeugdhulp nodig
hebben. Gebleken is dat door een aantal factoren, onder andere het wisselende verloop in het aantal plaatsingen en de beperkte mogelijkheden voor ambulantisering van deze zorg hernieuwde afspraken nodig waren, op Twents niveau, soms ook op tarieven.  Hierdoor is er sprake van zorgcontinuïteit voor een zeer specifieke en kwetsbare doelgroep.
Voor de goede orde merken wij op dat de financiële ontwikkelingen sociaal domein (Wmo en jeugdhulp) integraal zijn beschreven bij de doelenboom maatschappelijke ondersteuning. In het zorglandschap blijven we onszelf geconfronteerd zien met wachtlijsten bij aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en duurzame verblijfsplekken.  Dit heeft aandacht.

Toegang jeugdhulp
We merkten het afgelopen jaar een toename van het aantal jeugdigen en hulpvragen. Hierbij rekenen we corona als verzwarende omstandigheden in thuissituaties. Corona geldt ook voor betrokken partijen om een jeugdige heen om juist alerter en scherper te bevragen. Dit maakt ook dat we denken in sommige situaties juist meer te gaan zien.  Via zorgaanbieders hebben we ook afgelopen jaar de mogelijkheid gehad zorg in te zetten die nodig is. Het personeel voor de toegang van jeugdhulp is op orde.

Veilig opvoeden en opgroeien
Preventief hebben we door middel van het project 'kansrijke start' een verbeterde verbinding gefaciliteerd tussen verloskundigen, jeugdverpleegkundigen, Loes-loket en kernteams. Aan de andere kant zagen we een toename van het aantal kinderen wat onder toezicht of voogdij is geplaatst. We zagen meer psychosociale problematiek bij ouders in kwetsbare gezinnen als gevolg van corona waardoor een thuissituatie voor kinderen onveilig werd om in op te groeien.