Omschrijving

Energiehub - De energietransitie in Nederland is in volle gang.  Door het ontbreken van gelijktijdigheid van (duurzame) opwek en gebruik ontstaat netcongestie. Dit heeft effect op het vestigingsklimaat voor bedrijven, met name wanneer zij willen uitbreiden of hun activiteiten willen verplaatsen. Daarnaast heeft een aantal bedrijven behoefte aan alternatieven voor het gebruik van aardgas.  Een energiehub waarin lokale, duurzame energie uit zon en wind wordt omgezet naar waterstof of tijdelijk wordt opgeslagen in batterijen biedt hiervoor oplossingen. In het Coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente samen met ondernemers, andere stakeholders en de provincie onderzoek wil doen naar de haalbaarheid.

In 2025 gaan we samen met een aantal partijen verder met het haalbaarheidsonderzoek voor een energiehub Twenterand. Hierbij kijken we o.a. naar de huidige en toekomstige energiebehoefte, naar de mogelijkheden van meervoudig gebruik van bestaande en nieuwe middenspanningskabels (cable pooling) en het managen van vraag en aanbod om congestie te verminderen. In 2025 (of eerder) moet de gemeente een besluit nemen of zij risicodragend wil participeren in de studie en mogelijk in de realisatie van de energiehub Twenterand.

Biogas / groengas – Gemeente Twenterand  wil het project biogas/groengashub Weitemanslanden ondersteunen, zoals is opgenomen in het coalitieakkoord. Het stimuleren van de productie van biogas/ groengas vraagt ook om het versterken van de relatie programma platteland en programma duurzaamheid.  Regionale samenwerking op dit onderwerp krijgt vorm samen met partners zoals Cogas en met de provincie (PPLG). Gemeenten zien stimuleren van biogas/groengas als één van de opties die bijdragen aan de warmtetransitie in de gebouwde omgeving

Energie-infrastructuur - De samenwerkende gemeenten in de RES-regio's krijgen extra rijksmiddelen voor hun inbreng bij het ontwikkelen van de decentrale energie-infrastructuur (o.a. via pMIEK en provinciale energievisie) en afstemming met andere maatschappelijke functies zoals wonen, bedrijvigheid en mobiliteit. In heel Twente moet het elektriciteitsnet worden uitgebreid, zowel het hoogspanningsnet van TenneT, als de midden- en laagspanningsnetten die in beheer zijn bij Enexis en Cogas. In  de komende jaren zullen nagenoeg alle bestaande hoog- en middenspanningstations (zoals station Vroomshoop) moeten worden uitgebreid en ook is het nodig om nieuwe stations te bouwen. De focus ligt met name op de elektrische infrastructuur maar er is ook aandacht voor (gebruik van) het gasnet i.v.m. de verwachtte toename van groen gas.