Algemeen:

Op 19 september 2019  was Twenterand gastheer en medeorganisator  van  een congres over duurzaamheid. De titel was  “Innovatief en duurzaam ondernemerschap in Twente” . Het congres vond plaats tijdens  de ondernemersbeurs in het kader van het 650 jarig bestaan en bevatte 4 expedities naar een aantal innoverende en duurzame bedrijven uit onze gemeente (Duurzaam Bouwen, Energietransitie, Circulair ondernemen en  Water).   

In oktober 2019 organiseerde het Noordik Vriezenveen, voor de tweede maal, samen met de gemeente De week van de Duurzaamheid. Samen met bedrijven zijn verschillende activiteiten georganiseerd om jongeren bewust te maken van maatregelen die ze zelf kunnen nemen om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.

In de regionale samenwerking  heeft Twenterand  bestuurlijk en  ambtelijke inzet geleverd om de samenwerking met Ondernemers, Onderwijs en gemeentelijke Overheden te stimuleren voor het thema Circulaire economie en duurzaamheid binnen de Agenda voor Twente.  Dit heeft geleid tot een regiobrede betrokkenheid/netwerk van ondernemers en concrete projecten op het gebied van Textiel, gebruik organische afvalstoffen (mineral Valley) en  circulaire gemeentelijke  inkoop en aanbestedingen.

Klimaatadaptatie: 

In 2019 zijn samen met de provincie Overijssel, het waterschap Vechtstromen en de andere 13 Twentse gemeenten de gevolgen van de klimaatverandering in beeld gebracht. We hebben daarbij gekeken naar de gevolgen van deze effecten: meer neerslag in kortere tijd, langere perioden zonder neerslag, het wordt warmer en de kans op overstromingen neemt toe. Eén en ander heeft geresulteerd in een klimaatatlas, die via de gemeentelijke website is te bekijken. Naast de meer algemene verhalen 'Trots op Twente' voor bestuurders en inwoners is kaartmateriaal gemaakt, waarop meer in detail informatie is te vinden over onder andere  het optreden van wateroverlast, het ontstaan van hitte en het dalen van grondwaterpeilen. 

De overige activiteiten voor de thema's uit de Agenda Duurzaam Twenterand (energietransitie en circulaire economie) worden toegelicht bij de afzonderlijke subdoelen.