Een van de prioriteiten van ons college is een hernieuwde aanpak schulden. Enkele speerpunten bij de nieuwe Twenterandse schuldenaanpak zijn:

- Preventie

- Samenwerken (profit en non profit)

- Toegankelijkheid

- Perspectief bieden en 

- Educatie

Op 21 november is een inspiratiesessie over schulden georganiseerd waarbij veel ketenpartners van de gemeente Twenterand aanwezig waren. De opbrengsten van deze bijeenkomst worden gebruikt om de Twenterandse speerpunten nader uit te werken. 

In 2019 is de gemeente Twenterand actief aan de slag gegaan met vroegsignalering in samenwerking met de overige 13 Twentse gemeenten. Er zijn afspraken gemaakt met onze vroegsignaleringspartners (waaronder Mijande, Menzis, Vitens en diverse energiebedrijven) dat zij bij het uitblijven van betalingen een signaal doorgeven aan ons Meldpunt Schulden. De medewerker van het Meldpunt Schulden gaat vervolgens op huisbezoek om mogelijke (financiële) problemen te bespreken. Daarnaast is in 2019 ons huidig aanbod op het gebied van financiële ondersteuning in kaart gebracht. Hierdoor kan de gemeente Twenterand het aanbod beter verbinden ten behoeve van inwoners, vrijwilligers en professionals. Daarnaast is in samenwerking met de ontwikkelingen van het scheidingspunt de aanbesteding voor de financieel preventiemedewerker in gang gezet. Voor nadere toelichting, zie hiervoor de doelenboom ontwikkelprogramma Transformatie Sociaal domein.