Omschrijving

Laaggeletterde inwoners kunnen taalcursussen volgen die worden aangeboden door het ROC van Twente of via het Taalpunt Twenterand. In de raad van 18 juli 2023 is het nieuwe "Actieplan basisvaardigheden gemeente Twenterand 2023-2026' vastgesteld.  Met het actieplan basisvaardigheden van de gemeente Twenterand voor de periode 2023-2026, wordt invulling gegeven aan het lokale beleid op het gebied van de basisvaardigheden als lezen, schijven, rekenen en digitaal. Kern van het plan is een bredere blik op basisvaardigheden. We richten ons vooral op het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten rond het concreet signaleren en doorverwijzen van inwoners die niet voldoende basisvaardig zijn, naar cursussen en naar andere instellingen/vrijwilligersorganisaties verwijzen (zoals het Taalpunt) die verder kunnen helpen. 

Tevens sluiten wij aan bij het coalitieakkoord waarin de wens is uitgesproken om extra te blijven inzetten op laaggeletterdheid. Lage basisvaardigheden zijn een probleem, zowel in Nederland als in de gemeente Twenterand. In Twenterand is circa een op de zes inwoners laaggeletterd. Dit zijn 5.500 Twenteranders. Het thema basisvaardigheden wordt samen met alle partijen (daarom) breed bekeken en zij worden betrokken bij gemeentelijk beleid op het gebied van arbeid, zorg, welzijn, onderwijs, cultuur, inburgering en opvoeding. Het opsporen blijft een belangrijk element. Wij als gemeente Twenterand hebben al vele jaren de aanpak van laaggeletterdheid hoog op de agenda staan en willen ook nu (opnieuw) inzetten op een integrale aanpak. Het nieuwe vastgestelde actieplan voorziet hierin.

In de raadsvergadering van 7 november 2023 is de motie ‘Extra investering actieplan basisvaardigheden’ aangenomen waarin voor twee jaar € 90.000,- beschikbaar wordt gesteld. Deze motie wordt samen met de partijen nader uitgewerkt in 2024.