Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingEen economisch sterk Twenterand met een sociaal kloppend hart, dat is de gemeente die wij willen zijn. Dat betekent dat we, ook in 2023, voortdurend de economische én maatschappelijke belangen van Twenterand hebben afgewogen. Het programma Economie en vrijetijdsbesteding omvat een breed palet aan beleidsterreinen, die tot uitdrukking komen in de doelenbomen Cultuur en Recreatie & toerisme, Economie en werkgelegenheid en Sport. In 2023 zijn er tal van activiteiten gerealiseerd met mooie resultaten. Toch deden zich in de loop van het jaar ook omstandigheden voor waardoor ambities moesten worden bijgesteld. Zoals reeds gemeld in de Bestuursrapportage 2023 had ook de gemeentelijke overheid te maken met een krappe arbeidsmarkt in 2023. Ook het programma Economie en vrijetijdsbesteding werd geconfronteerd met beperkte ambtelijke capaciteit en personele wisselingen. In december 2023 waren gelukkig alle vacatures binnen het programma ingevuld.
Daarnaast was 2023 een verkiezingsjaar. Weliswaar waren er geen Gemeenteraadsverkiezingen, maar de Provinciale Statenverkiezingen (15 maart 2023) en de val van het kabinet Rutte IV die leidde tot de Tweede Kamerverkiezing (22 november 2023) waren van invloed op de nationale en provinciale kaders waarbinnen gemeentes kunnen opereren. Gezien deze omstandigheden zijn we nóg trotser op alles wat in 2023 is gerealiseerd. Onder de afzonderlijke doelenbomen wordt in detail verslag gedaan van wat er in 2023 is bereikt. Deze inleiding op het programma beperkt zich tot de belangrijkste ontwikkelingen.
Doelenboom Cultuur en Recreatie & toerisme
Vanuit cultuur is het grootste deel van het jaar gewerkt aan de werkzaamheden rondom het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Op 3 februari 2023 is dit akkoord ondertekend waarbij is afgesproken hoe preventief gezondheidsbeleid kan worden versterkt en duurzaam kan worden geborgd. Voor de uitvoering van GALA is voor gemeenten een specifieke uitkering voor de periode 2023 tot en met 2026 beschikbaar. Wij hebben deze uitkering aangevraagd en ook ontvangen. Voor de besteding van deze uitkering is een integraal plan van aanpak voor de periode 2023-2026 opgesteld dat is goedgekeurd door de VNG.
Samen met de Stichting Openbare Bibliotheek Twenterand is in 2023 de Toekomstvisie Bibliotheek Twenterand 2023-2024 opgesteld. In de visie zijn strategische ambities opgenomen op het gebied van aanbod en programmering en over de rollen van de bibliotheek als gedeelde huiskamer en als verbinder, wegwijzer en doorverwijzer.
Op het gebied van Recreatie & toerisme is onder meer ingezet op de doorontwikkeling van Gastvrij Twenterand. Het unieke natuurgebied Engbertsdijksvenen moet de komende jaren beter in de schijnwerpers komen te staan. In 2023 is daarom gewerkt aan de meekoppelkansen en regionale samenwerking met Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.
Onder deze doelenboom is ook gewerkt aan nieuw subsidiebeleid. Subsidies zijn een belangrijk instrument om deze beleidsdoelen te realiseren en hebben een sterke verbinding met wat er gebeurt in de samenleving. Op 26 september 2023 is de Nota uitgangspunten subsidiebeleid gemeente Twenterand vastgesteld door de raad. In de nota zijn uitgangspunten opgenomen die de basis vormen voor het nieuwe beleid. Vervolgens is een nieuwe Algemene subsidie verordening in concept opgesteld en vastgesteld door het college op 12 december 2023.
Doelenboom Economie en werkgelegenheid
Op economisch gebied heeft de gemeente Twenterand in 2023 geïnvesteerd in samenwerking. Uiteraard gaat het dan om samenwerking met ondernemers, zowel in reguliere overleggen als naar aanleiding van bijzondere onderwerpen. Zo is er veel contact geweest met ondernemers over het Ondernemersfonds, dat is bedoeld om de hele Twenterandse economie te versterken en verbindingen tussen ondernemers te versterken. Daarnaast zijn ondernemers nauw betrokken bij een behoefteonderzoek naar de koopzondag, dat in 2023 is voorbereid. Samenwerking vond ook op andere facetten plaats. Zo werkte de gemeente Twenterand samen met de andere Twentse gemeenten aan de uitvoering van de Agenda voor Twente en de Regio Deal.
Voor het landelijk gebied is verduurzaming en terugdringen van de stikstofuitstoot een belangrijke opgave. Daarvoor is gemeente Twenterand afhankelijk van beleid op Europees, nationaal en provinciaal niveau. Helaas bleef er in 2023 veel onduidelijkheid bestaan over het ambitieniveau en hoe dit moet worden bereikt. Het Rijk heeft wel geld vrijgemaakt om een deel van de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden terug te dringen door vrijwillige beëindiging van veehouderijen. Vanaf 3 juli 2023 zijn de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Landelijke bedrijfsbeëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) opengesteld. Een belangrijke partner van de gemeente en de boeren om genoemde opgaven het hoofd te bieden zijn de erfcoaches. Zij weten als geen ander wat er speelt op het platteland en kunnen ondersteunen en adviseren bij het zoeken naar (ruimtelijke) oplossingen. Het subsidieprogramma LEADER speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de leefbaarheid van het landelijk gebied. In 2023 is gewerkt aan een programma voor de nieuwe LEADER-periode 2023-2027.
Doelenboom sport
Binnen de doelenboom sport draagt de regietaak van de gemeente meer bij aan het maatschappelijk effect: inwoners worden lichamelijk, geestelijk en sociaal gezonder. Hierdoor is de focus meer verschoven naar het realiseren van doelen en activiteiten in plaats van specifiek op sport- en beweegorganisaties. De doelstelling om 75% van de inwoners te laten voldoen aan de beweegrichtlijnen staat nog steeds overeind. Daarvoor hebben we in 2023 een aantal zaken opgepakt. Zoals de vaststelling en het in uitvoering nemen van de Sport- en Beweegvisie Twenterand 2023 - 2026 / Sportakkoord II, die samen met verschillende partners is geschreven. Hiermee kunnen we gerichter inzetten op monitoring met behulp van tussentijdse metingen.
De nota sportaccommodatiebeleid 2024-2032 is in nauwe samenwerking met de sportinfrastructuur en aanpalende domeinen vormgegeven. Vanwege de gedegen en intensieve aanpak, met uitgebreide input van betrokkenen, volgt besluitvorming niet conform planning in 2023 maar in de eerste helft van 2024.
Noemenswaardig is verder zeker de oplevering en ingebruikname van het nieuwe zwembad De Stamper in Vriezenveen. Daarnaast is de legacy vanuit de Special Olympics zichtbaar geworden. Onder meer in de samenwerking met Uniek Sporten waarmee het aanbod aangepast sporten in Twenterand en omgeving in beeld is gebracht en wordt gestimuleerd. En ook de organisatie van de special friends sportdag welke in samenwerking met de 14 Twentse gemeenten in Hengelo plaatsvond. Tot slot noemen we de implementatie van de Subsidieregeling “Waarderingssubsidie sport en/of gezonde leefstijlinterventies 2024”. Deze regeling heeft sport- en beweegorganisaties in staat gesteld nieuw sport- en beweegaanbod en aanbod voor nieuwe doelgroepen te ontwikkelen. Maar ook de kwaliteit van het kader naar een hoger plan te tillen middels scholingsactiviteiten.