Regionale Woondeal, Rijksprogramma's Woningbouw & Wet versterken regie volkshuisvesting
Omschrijving
In 2023 is er een start gemaakt met het programmaplan woningbouw. De programmatische aanpak moet gaan zorgen voor het aanbrengen van de juiste focus, doelen en samenhang in de complexe opgaven van woningbouwontwikkeling. De landelijke beleidsontwikkelingen die verankert zijn en gaan worden in wetgeving en de acties vanuit de woondeal zijn hierin meegenomen.
Binnen de bestaande overlegstructuren (AO's & BO's) tussen gemeenten, provincie, rijk en woonpartners is er gesproken over de uitvoering van de woondeal. Belangrijke thema's daarin waren: de woningbouwopgave, de versnelling en betaalbaarheid, ondersteuningsmogelijkheden en regelingen, kritisch succesfactoren, monitoring, het regionale woonbehoefte onderzoek, waterbodemsturen en woningbouwlocaties, flexwonen, en arbeidsmigranten. Via werkateliers is er specifieke aandacht geweest voor de regionale woonzorgvisie, afsprakenkader ouderen, de woningbouwopgave, plancapaciteit, sleutelprojecten en toekomstbestendige en duurzame bouw. Ook is er deelgenomen aan werkgroepen voor actualisatie van het stimuleringskader/afwegingskader woningbouw.
In 1 op 1 gesprekken met de provincie en Mijande Wonen heeft de gemeente de voortgang van de sleutelprojecten als onderdeel van de woondeal besproken. Via de subsidie Flexpool zijn vanuit de provincie gelden verkregen voor woningbouwversnelling. De extra personele capaciteit is ingezet voor de sleutelprojecten in Vriezenveen.
In P10 verband en via de VNG is deelgenomen aan diverse bijeenkomsten over de (consultatie) Wet versterken regie volkshuisvesting . Het lidmaatschap bij de P10 brengt Twenterand in de positie om haar visie als, en samen met, plattelandsgemeente(n) te delen en haar lobby te versterken.
De regionale woonzorgvisie waar we in 2023 aan hebben bijgedragen moet nader worden uitgewerkt in een woonzorgvisie. Deze opgave wordt meegenomen het programmaplan woningbouw. We hebben verkend hoe lokale data over aandachtsgroepen verworven kan worden. In regionaal verband is de monitor gezond wonen geactualiseerd en zijn aandachtsgroepen op regionaal niveau kwantitatief in beeld gebracht.
In de regio Twente is door gemeenten een verkenning gestart naar de mogelijkheden om te komen tot een regionale urgentieregeling.
Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. In 2023 was er geen capaciteit om met de invoering en uitvoering van de wet goed verhuurderschap aan de slag te gaan. Dit wordt in 2024 opgepakt.
Bij nieuwbouwplannen maken we met initiatiefnemers afspraken over de kwalitatieve eigenschappen van woningen. Ook de prijs leggen we vast volgens de verdeling opgenomen in de Woondeal. Met de corporatie maken we afspraken over de 30% sociale huur bij nieuwbouw.