Overzicht interventies Sociaal Domein
Omschrijving
POH Jeugd: de praktijkondersteuners jeugd voorzagen in 2023 bij vrijwel alle Twenterandse huisartsen duidelijk in een behoefte. De POH'ers hebben structureel extra uren gekregen.
NPO Onderwijs: de komende periode komt er landelijk 8,5 miljard euro vrij om door corona opgelopen achterstanden in het onderwijs terug te dringen. Ook de gemeente krijgt hiervoor geld. We zijn met scholen in gesprek over een zo goed mogelijke besteding van deze middelen, waarbij de gemeente zoveel mogelijk faciliteert en versterkt wat de scholen doen. Met naast het terugdringen van onderwijsachterstanden ook aandacht voor het mentaal welbevinden van kinderen, jongeren en hun ouders.
Preventieakkoord: de gemeente heeft in 2022 samen met voorliggende partners een concept preventieakkoord opgesteld. Hierbij komen twee van de drie landelijke preventiethema's (overgewicht, roken en alcohol) terug en was er daarnaast ruimte voor lokale accenten. Het preventieplan is in 2023 aangenomen en richt zich op de thema's verleiding en verslaving (roken, drugs, alcohol, vapen e.d.), ontmoeting/eenzaamheid, geldzorgen/armoede en lekker in je vel (overgewicht/mentale gezondheid). In de toekomst vinden deze thema's met bijbehorende acties hun plek in de Maatschappelijke Agenda.
We blijven inzetten op gezinswerk, want we willen jeugdigen en gezinnen laagdrempelig, snel en efficiënt ondersteunen om op die manier een bijdrage te leveren aan vroegsignalering, aan het voorkomen van problemen (preventie), aan het afschalen van zorg en aan normalisering (regionale jeugdhulp). In 2023 heeft het gezinswerk daarom structurele extra uren toegekend gekregen.
Het innovatiefonds is geëvalueerd en omgebouwd tot het stimuleringsfonds.
Vanuit de Specifieke Uitkering Gezond en Actief Leven Akkoord (SPUK GALA) zijn ook een aantal interventies ingekocht die in 2024 ingezet gaan worden. Het betreft bijvoorbeeld een voorliggende dagstructurering, een zelfhulpportaal, interventies rondom gezonde leefstijl en interventies voor het verbeteren van de mentale gezondheid van onze inwoners. Hierover in de nieuwsbrief sociaal domein meer.
Binnen de uitvoering van IBN en de cultuurverandering rond Transformatie in het sociaal domein wordt ook gewerkt aan de doelen rond de zgn. POK-middelen die wij ontvingen vanwege de Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslagen (POK). In 2023 is met deze middelen gewerkt aan herstel van vertrouwen in de overheid. Conform VNG-advies is dit begonnen met versterking van de dienstverlening. Bij Wmo en Jeugd is een triage ingesteld zodat inwoners sneller op de juiste plek komen in het voorveld of bij geïndiceerde zorg en niet onnodig lang moeten wachten. Dit heeft al geholpen in het terugdringen van de wachtlijsten. Ook is onderzoek gedaan naar de doorbraakmethode (anders integraal werken), gewerkt aan een inventarisatie t.b.v. een toekomstbestendige toegang en een start gemaakt met een verkenning over "vertrouwen in de overheid", vooral ook in relatie tot het coalitie-akkoord/ collegeprogramma én de visie op (excellente) dienstverlening, zoals mede benoemd in de organisatieontwikkeling. Het komende jaar (2024) zullen op deze thema's nadere concrete stappen gezet gaan worden. De hiertoe gereserveerde middelen zullen hiervoor uit de reserve (ARR) gehaald worden.
Voor interventies als het Scheidingspunt, Meldpunt Geldzorgen en de Hervormingsagenda Jeugd, enz. verwijzen wij naar de doelenbomen Gezondheid, Sociale Zaken en Jeugd.