Omschrijving

Met de stijgende energieprijzen en hoge inflatiecijfers staat het thema bestaanszekerheid hoog op de agenda. Voor Twenteranders met een laag inkomen bestrijden we de gevolgen van armoede met onze lokale minimaregelingen.

Mede naar aanleiding van het rekenkameronderzoek naar het minimabeleid gaan we de regelingen en de werkzaamheden van de verschillende stichtingen op dit terrein (Boot, Manna, Leergeld, Sport- en Cultuurfonds, Stichting Urgente Noden etc.) beter op elkaar afstemmen. De basis ligt hiervoor in ons Integraal Beleidsplan Sociaal Domein en dit is nader uitgewerkt in de Maatschappelijke Agenda. 

Om het financiële leed door de energiearmoede te ledigen heeft de gemeente Twenterand op verzoek van het Rijk ook in 2023 een energietoeslag van € 1300 uitgekeerd. Iedereen die in 2022 de energietoeslag heeft ontvangen heeft ambtshalve (zonder aanvraag te hoeven doen) de energietoeslag voor 2023 ontvangen, mits de omstandigheden van het huishouden niet zijn veranderd.  Uit landelijk onderzoek is gebleken dat deze energiebijdrage echt impact heeft gehad op het bestrijden van armoede.

 Op het gebied van bestaanszekerheid hebben we in 2023 naast de verstrekking van energietoeslagen vooral samengewerkt met onze armoedepartners in Twenterand om de armoedebestrijding nog verder te optimaliseren. Dit heeft o.a. geleid tot een toename van het gebruik van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, het opzetten van een Volwassenfonds, het verbreden van de dienstverlening van de St. Leergeld Twenterand en het faciliteren (door middel van een kernbudgetsubsidie) van een kledingbank voor volwassenen. 

Wat schuldhulpverlening betreft profileren we het gemeentelijk Meldpunt Schulden steeds meer als laagdrempelig loket voor iedereen met vragen op het gebied van financiën. Dit is -zeker nu met de huidige problematiek- hard nodig. We bereiken hiermee dat inwoners met financiële problemen vroegtijdig hulp zoeken en dat daardoor zwaardere problemen voorkomen kan worden. Op termijn zal dit moeten leiden tot een lagere afname van de dienstverlening door de Stadsbank. 

In 2023 is er uitvoering gegeven aan de gemeentelijke taken in het kader van de Kinderopvangtoeslagaffaire. Het Meldpunt Geldzorgen is verantwoordelijk voor deze uitvoering. We hebben op basis van de gegevens van de Belastingdienst 29 huishoudens kunnen bereiken. Met 5 huishoudens hebben we gesproken over ondersteuningsmogelijkheden; 1 huishouden heeft afgezien van een aanvraag en aan twee huishoudens is ook daadwerkelijk een brede ondersteuning toegekend.  Er lopen nog 2 aanvragen die in het kalenderjaar 2024 afgehandeld zullen worden.