Faciliteren realisatie Provinciaal Programma Landelijk Gebied
Omschrijving
Door de val van het kabinet en het mislukken van het landbouwakkoord in juni 2023 zijn de voorgenomen plannen uit het NPLG/PPLG en de transitie van de landbouw voor een groot deel stilgevallen. De veronderstelling dat de provincie Overijssel vanaf medio 2023 zou starten met het realiseren van de doelstellingen op onder meer stikstofreductie is niet uitgekomen. Op het moment van schrijven is het wachten op een nieuw kabinet en ook op duidelijkheid over wat er over blijft van het ingezette beleid voor de transitie van het landelijk gebied en de landbouw.
Vanaf september 2023 is de functie van programmaleider/adviseur Landelijk Gebied eindelijk ingevuld en vanaf oktober 2023 is de openstaande vacature voor projectmedewerker Landelijk Gebied ingevuld. Daarmee is capaciteit van de gemeente Twenterand voor het landelijk gebied voor nu op orde.
De nieuwe medewerkers hebben na een inwerkperiode het achterstallige werk opgepakt en zijn inmiddels weer aangehaakt bij de contacten met externe partijen. Wel zijn er, doordat de gemeente Twenterand niet tijdig en adequaat heeft gehandeld, besluiten genomen buiten de gemeente om die ons niet vooruit helpen. Een voorbeeld hiervan is het niet meenemen van meekoppelkansen in de inrichtingsplannen/ projectbesluiten herstelmaatregelen Engbertsdijksvenen van de provincie.
In december 2023 is een bijeenkomst georganiseerd, waarin we als gemeente in gesprek zijn gegaan met de bewonerscommissie Engbertsdijksvenen. Ook de gemeenten Hardenberg en Tubbergen waren vertegenwoordigd. De bijeenkomst was een eerste aanzet om tot een gebiedsvisie voor de Engbertsdijksvenen te komen.
- Groene Metropool Twente
Omdat gemeente Twenterand blijvend wil inzetten op een Twents ambtelijk netwerk 'landelijk gebied' en het fundament van de Groene Metropool Twente bestaat uit een netwerk- en kennisdelingsorganisatie van en voor gemeenten die noodzakelijke verdieping willen zoeken op integrale thema’s uit het landbouwakkoord/PPLG en andere transities in het buitengebied, zijn we aangesloten bij de GMT, zo ook in 2023. Gemeente Twenterand was ook in 2023 voorzitter van de GMT. Er hebben in 2023 meerdere ambtelijk en bestuurlijke vergaderingen plaatsgevonden. De ambtelijke vergaderingen zijn regelmatig gecombineerd met excursies, bedrijfsbezoeken en presentaties van externe organisaties. Ook is er in 2023 een begin gemaakt met het opstellen van een Governance GMT en zijn de mogelijkheden om de GMT onder te brengen in een stichting onderzocht.
- IBP Vitaal Platteland
Het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP-VP) is geïnitieerd om grote opgaven op het gebied van voedsel, klimaat, waterveiligheid, circulaire economie en energie vanuit een (meer) samenhangend en gebiedsspecifiek perspectief te benaderen. Het is een programma waarbij bestuurders, ambtenaren, maatschappelijke organisaties, ondernemers en andere betrokkenen op vernieuwende manieren werken aan de (gezamenlijke) opgaven in het landelijk gebied. De vier overheden hebben gezamenlijk een agenda IBP-VP Pilot Twente opgesteld om bottom up initiatieven in de regio te ondersteunen, vooral in de zogenaamde witte gebieden. De projecten bouwen voort op en sluiten aan bij reeds lopende gebiedsinitiatieven. Het Rijk heeft voor deze pilot aanvullende middelen beschikbaar gesteld. De goedgekeurde projecten zijn uitgevoerd onder aansturing van een bestuurlijke kopgroep van de vier overheden, onder voorzitterschap van de gemeente Twenterand, als voorzitter van de Groene Metropool. Vanuit gemeente Twenterand zijn in 2023 geen projecten ingediend. Ook is de bestuurlijke kopgroep in 2023 niet voor overleg bij elkaar geweest.
- Patrijzenproject Wies met de Patries
In 2023 is extern personele capaciteit ingehuurd om het patrijzenproject Wies met de Patries nieuw leven in te blazen. Er is contact gelegd met de vrijwilligers, verenigingen en stichtingen die voorheen bij dit project betrokken waren. In oktober 2023 is de nieuwe projectmedewerker Landelijk Gebied onderdeel geworden van de projectgroep. De eerste bijeenkomst vond plaats in december 2023. Tijdens deze bijeenkomst is teruggeblikt op het ontstaan van het project en het succes na de opstart een aantal jaren geleden. Ook zijn tijdens de bijeenkomst nieuwe ideeën verzameld en is er een begin gemaakt met het oppakken van diverse activiteiten en werkzaamheden.
- Projecten Groene Loper Twenterand
De Groene Loper Twenterand is opgestart met behulp van provinciale subsidie 'Natuur en Samenleving 2.0' en een bijdrage van de gemeente Twenterand. Begin 2020 is de Groene Loper Twenterand formeel van start gegaan. In 2023 is de Groene Loper Twenterand voortijdig beëindigd. Door corona konden veel geplande bijeenkomsten niet door gaan en ook het tekort aan ambtelijke capaciteit heeft hierin een rol gespeeld. In juli 2023 is door de projectleider een eindverslag en eindevaluatie opgesteld.
- Project Toekomstgericht erven
Gemeente Twenterand heeft in 2023 een bijdrage van € 7.500 geleverd aan het project Toekomstgerichte erven van de provincie Overijssel. Hiermee konden we 2 erfcoaches inzetten in de gemeente, die ondernemers/bewoners met vragen over de toekomst van hun erf hebben kunnen bijstaan.
- De boomdeeldagen
De boomdeeldagen zijn in 2023 niet doorgegaan vanwege problemen met de personele bezetting, waardoor de gemeente te laat was met de aanmelding voor de boomdeeldagen.