Energieprojecten
Omschrijving
Netcapaciteit: Voor verbetering van de netcapaciteit werkt Enexis samen met de gemeente aan uitbreiding van de capaciteit rondom het elektriciteitsstation in Vroomshoop. Netcongestie blijft nog steeds een probleem, ook door het bovenliggend hoogspanningsnet van TenneT. De druk op het elektriciteitsnet neemt steeds verder toe. Projecten voor duurzame energie, bedrijvigheid en mobiliteit lopen aan tegen de capaciteit van de energie-infrastructuur. In 2023 bracht de provincie voor het eerst haar pMIEK uit. De provincie heeft een regierol voor het regionale netwerk en werkte aan het prioriteren van netuitbreidingen (in de pMIEK ) en een provinciale Energievisie. De raad werd hierover geïnformeerd met een raadsbrief en met een raadsinfo op 8 juni 2023. De netcongestie voor teruglevering van opgewekte hernieuwbare energie speelde in Twenterand al enkele jaren. In 2023 kondigde Enexis ook voor de afnamekant voor nieuwe en uitbreiding van bestaande aansluitingen voor grootverbruikers (die een zware netaansluiting van meer dan 3x80A nodig hebben) de situatie van netcongestie af. Voor zulke aansluitingen is geen capaciteit meer beschikbaar ( https://capaciteitskaart.netbeheernederland.nl/ ). Inmiddels groeit de wachtlijst bij Enexis voor bedrijven die willen aansluiten op het net (januari 2024: station Vroomshoop - wachtlijst aantal aanvragen afname 7; wachtlijst aantal aanvragen voor teruglevering 85). De netbeheerders (Tennet, Enexis en Coteq) presenteerden afgelopen najaar hun tweejaarlijkse investeringsplannen, o.a. voor het HS/MS station Vroomshoop. De verwachting is dat problemen op het laagspanningsnet in de nabije toekomst ook inwoners in wijken kan raken. Om dat voor te zijn startte Enexis samen met gemeenten de voorbereiding van een buurtaanpak om het netwerk in de wijk toekomstbestendig te maken.
Energiehub: De eerste verkenning voor een energiehub rond Oosterweilanden met lokale partijen is medio 2023 afgerond. De positieve uitkomst heeft ertoe geleid dat een drietal partijen, samen met de gemeente een aanvraag voor verder onderzoek naar de haalbaarheid hebben ingediend bij de gelden van de Regiodeal. Voor het perceel grond met nu nog agrarische bestemming zuidoostelijk van het bedrijventerrein Oosterweilanden heeft Hydronex, namens de grondeigenaren, een principeverzoek ingediend voor de ontwikkeling van een Energie Hub.
Energiebesparen bedrijven: Zie Uitvoeringsprogramma VTH - speerpunten ODT
Zon op Dak : Voor 2030 wil Twenterand maximaal inzetten op het benutten van de mogelijkheden van Zon op Dak. In 2023 is samen met de provincie een plan van aanpak voor Zon op Dak opgesteld. Omdat er in de gemeente nog veel dakoppervlak is dat in theorie geschikt is voor zonne-energie, hebben wij bedrijven actief benaderd. Samen met het provinciale Versnellingsteam Zon op Dak is vanaf oktober 2023 een campagne zon op dak voor bedrijven gestart. Circa 60 bedrijven zijn benaderd met een aanbod voor een op het bedrijf toegesneden advies. Kleinere bedrijven en agrarische bedrijven konden zich bij interesse zelf aanmelden voor advies bij het Versnellingsteam. De actie loopt door tot in voorjaar 2024.
Biogas -groengas: In 2023 heeft de gemeente, samen met Cogas en OD Twente, de vorming van een biogas-groengashub in Weitemanslanden ondersteund door stroomlijning van de vergunningaanvraag voor (o.a.) de groep deelnemende Twenterandse boeren. Via de provincie is ook afstemming gezocht tussen energie/duurzaamheid en het PPLG. De samenwerkende boeren hebben in het najaar SDE-aanvragen ingediend bij RVO. Toen bleek dat de voorwaarden voor de SDE++-subsidie vlak voor de openstelling waren gewijzigd (met lagere basistarieven), hebben provincie en gemeenten samen een reactie bij het ministerie EZK ingediend en gepleit voor een aparte SDE++ categorie voor kleine agrarische bedrijven met monomestvergisters. De provincie voerde hierover de gesprekken met het ministerie.