Doorontwikkeling Omgevingswet
Omschrijving
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze nieuwe Nederlandse wet beoogd een verregaande vereenvoudiging van het stelsel van wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving (omgevingsrecht). Daartoe zijn tientallen wetten en honderden regels gebundeld in één nieuwe wet. De wet zorgt voor andere regels op het terrein van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed. Meer informatie: https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/.
In 2023 hebben we ingezet op met name de volgende onderdelen:
• Leren werken met en verbeteren van de nieuwe werkprocessen
De nieuwe en/of aangepaste werkprocessen zijn verder aangepast en bijbehorende brieven, documenten etc zijn gemaakt . Dat kostte extra inzet en tijd van medewerkers.
• Anders werken
De Omgevingswet vraagt een andere manier van werken. Door de kortere doorlooptijd van vergunningstrajecten wordt vooroverleg belangrijker. Deze krijgt onder andere vorm via de Omgevingstafel, waar initiatieven integraal worden besproken. Vanaf 2023 hebben we verschillende pilots gedraaid nmet de omgevingstafel. De ervaringen zijn positief.
Daarnaast krijgt participatie een grotere rol. In 2023 zijn we gestart met de uitvoering van het in 2022 vastgestelde participatiebeleid Omgevingswet.
• Opleiden medewerkers
In 2023 zijn, daar waar nodig, medewerkers (verder) opgeleid.
• Informatievoorziening
Een onderdeel van de nieuwe Omgevingswet is een digitaal stelsel Omgevingswet (DSO). Het is de opvolger van het Omgevingsloket online. In 2023 is gewerkt aan communicatie over deze verandering, zo is een start gemaakt met het aanpassen van de website.