Deelnemen Regionale Energie Strategie (RES) Twente
Omschrijving
Twenterand neemt deel in de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente) en sluit aan bij de doelen van het Klimaatakkoord (in 2030: 49% CO2-emissiereductie ten opzichte van 1990 en in 2050: minimaal 80-95% CO2-emissiereductie).
Stand van zaken 2023 Twenterand - In 2021 werd in Twenterand circa 40 GWh aan hernieuwbare elektriciteit opgewekt, door zon op dak en zon op veld (bron: Klimaatmonitor). Het % hernieuwbare energie in 2021 was 14,4%; inclusief toedeling vanuit Twence was dat 20,2%. De onderstaande figuren tonen de langjarige trend in het energiegebruik (licht dalend energiegebruik, vooral in de gebouwde omgeving) en het percentage hernieuwbare energie in Twenterand (een stijgend aandeel hernieuwbare elektriciteit) (bron: Klimaatmonitor https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/dashboard/ ).
De gemeenteraad heeft in juli 2021 de Regionale Energiestrategie Twente 1.0 vastgesteld, met daarin een bijdrage van 82 GWh vanuit Twenterand in een “energiemix”. De voorkeursvolgorde voor de opwek van duurzame energie tot 2030 is door de raad gegeven: maximaal zon op dak, zon op (te ontwikkelen) zandwinplassen, windenergie (onder randvoorwaarden). In het Beleidskader duurzame energie Twenterand werd dat vertaald en in beleid vastgesteld door de raad op 25 april 2023. Dit beleid biedt o.a. ruimte voor erfmolens met een tiphoogte tot 35 meter en zonnevelden tot 1 ha. Aandachtspunten voor de invulling van windenergie (grootschalig) in het ATT gebied zijn ook opgenomen in het Beleidskader duurzame energie en in de aandachtspunten die de raad heeft meegegeven in moties en amendement. Het beleidskader is een bouwsteen voor onze Omgevingsvisie / Omgevingsplan via het spoor Omgeving (doelenboom BoWoRo)
De samenwerking ATT wind tussen 3 gemeenten en provincie is in 2023 doorgezet, na akkoord van de raad eind 2022. In 2023 is een advies opgesteld over de mogelijke ontwikkelvarianten (vormen van samenwerking en eigenaarschap) voor wind in het ATT-gebied. Vertegenwoordigers van direct omwonenden, grondeigenaren, energiecoöperaties, ondernemers en andere betrokkenen zijn gevraagd om mee te denken over de ontwikkelvarianten. Ook zijn enkele windexcursies georganiseerd (op 24 en 25 maart 2023 voor raadsleden). Het advies werd in november 2023 aan de raad voorgelegd. De voorkeur voor een lokale samenwerking tussen lokale partijen (publiek en collectief privaat) is door de raad vastgesteld. Het alternatief voor deze variant was het uitschrijven van een Maatschappelijke Tender. Op basis van het vastgestelde voorkeursalternatief voor een lokale PPS samenwerking is opdracht gegeven aan een onafhankelijk verkenner om mogelijke lokale samenwerkingspartners in kaart te brengen. Verder is door de 3 ATT gemeenten en de provincie een gezamenlijk ontwikkelkader vastgesteld, waarin ambitie, technische uitgangspunten en uitgangspunten voor lokaal eigendom zijn opgenomen. Met het besluit over het vervolg van de ontwikkeling van wind in het ATT gebied heeft de raad in november 2023 ingestemd met een ambitie bandbreedte van 120-180 GWh voor het totale ATT gebied en een bijdrage daarin op Twenterands grondgebied van 3-5 windturbines. De raad heeft vragen en punten meegegeven voor de volgende stappen in het (langjarige) proces.
De lokale uitvoering van de RES kampt met vertraging (landelijk én in Twente), en daarmee stagneert de ontwikkeling van wind- en zonneprojecten. In zomer 2023 is de voortgangsrapportage RES Twente opgeleverd (Brief (energiestrategietwente.nl) waarin de stand van zaken in het bereiken van de doelen in Twente aan werd gegeven. Ambtelijke werd de samenwerking tussen RES Twente en het programma Nieuwe Energie Overijssel gevonden in maandelijkse werkplaatsen Twente. Hier werd in verschillende werkgroepen en op verschillende thema’s samengewerkt en informatie uitgewisseld. Het concept RES Twente 2.0 werd in mei 2023 aan de raden aangeboden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ontwerp RES 2.0 in juli 2023 zou worden opgeleverd. Maar 2023 was een jaar waar aan ene kant het proces RES 2.0 vertraagde, en aan de andere kant er veel discussie en ontwikkelingen waren in de regio en de provincie doordat de provincie (ruimtelijke en programmatische) regie pakte op het beleid voor zonnevelden en windenergie. In 2023 zijn ook de adviezen van het inwonersforum Twente en de Meedenktank van maatschappelijke partners voor de RES opgesteld en aan de RES aangeboden.