Beschikbaar stellen en toewijzen van jeugdhulp
Omschrijving
Hervormingsagenda jeugd (nationaal)
Op 19 juni 2023 is de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 definitief vastgesteld. Doel van de maatregelen in de Hervormingsagenda is het stelsel kwalitatief verbeteren en financieel houdbaar maken: betere en tijdige zorg en ondersteuning voor jeugdigen en hun gezin, op de juiste plek en wanneer dit nodig is. In november is een implementatieplan opgesteld om tussen 2023 en 2028 aan de slag te gaan met concrete afspraken om de Hervormingsagenda uit te voeren. Regionaal en lokaal zijn er zogenaamde startfoto’s opgesteld om de uitgangspositie regionaal en lokaal vast te stellen.
Een belangrijk ambitie van de Hervormingsagenda is dat jeugdigen en hun ouders laagdrempelig en dicht bij huis terecht kunnen bij stevige lokale teams. Deze lokale teams hebben een goede verbinding met huisartsen, specialistische zorg en lokale voorzieningen, bieden waar nodig zelf lichte ondersteuning en hulp en verlenen toegang tot jeugdhulp. De inzet is gericht op het versterken van het gewone leven en de veerkracht van gezinnen en jongeren. In 2023 is onderzoek gedaan naar de huidige organisatie van de toegang tot ondersteuning en de onderlinge samenwerking in het voorveld. Dit is belangrijke input om ook in de toekomst een laagdrempelige toegang tot het sociaal domein te kunnen blijven bieden voor die inwoners die dat nodig hebben.
Toename kosten
Ondanks een hoge indexatie over 2023 zijn een paar grote systeemaanbieders in financieel zwaar weer gekomen. De ingezette herstelplannen dan wel continuïteitsplannen hebben extra regionale inzet gevraagd. Er was bij diverse aanbieders (niet- geïndiceerde en geïndiceerde jeugdzorg) ook sprake van forse cao-stijgingen. Daarnaast hebben het rijk en de gemeenten 20 miljoen uitgetrokken voor het verminderen van de werkdruk in de jeugdbescherming en jeugdreclassering als eerste stap in het verbeteren van de jeugdbeschermingsketen.
Omdat gemeenten verplicht zijn om reële tarieven te betalen is in februari 2023 besloten tot het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek. Hieruit bleek dat bij een deel van de tarieven geen sprake was van een volledig reëel tarief. Dit heeft geleid tot een substantiële stijging van de omvang van kosten van geïndiceerde hulp met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.