De gemeenteraad van de gemeente Twenterand  heeft in juni 2020 ingestemd met de opheffing van de GR Soweco. Ze hebben besloten om de GR en de uitvoeringsorganisatie Soweco NV te liquideren. De gemeente Twenterand heeft vanaf 2021 de uitvoering van de Wsw onder lokale verantwoordelijkheid gebracht en wil deze gaandeweg integreren in de uitvoering sociaal domein. De gemeente Twenterand neemt de regie op de uitvoering van de Wsw binnen het bredere sociale domein. Als onderdeel van het proces zijn de SW-medewerkers op 1 januari 2021 in dienst gekomen bij de gemeente. 

De gemeenten Almelo, Tubbergen, Wierden en Twenterand hebben besloten om in de nieuwe uitvoering samen te werken bij de uitvoering van beschut werk, detachering, training, begeleiding en opleiding. Almelo heeft hiervoor een nieuwe uitvoeringsorganisatie opgericht (Ontplooj) waarin tevens enkele werkgeverstaken voor de Wsw worden georganiseerd. 

In 2021 heeft de gemeente Twenterand de medewerkers die vanuit Soweco groentaken uitvoerden voor de gemeente, opgenomen in de gemeentelijke organisatie. 

Doordat de Wsw integraal onderdeel uitmaakt van de Participatiewet en daarmee ook van het sociaal domein is het toekomstbestendig. De uitvoering kan zoveel mogelijk in lijn met de gehele uitvoering van het sociaal domein plaatsvinden, dat wil zeggen: onder eigen regie, passend binnen de lokale samenwerkingsverbanden en de lokale infrastructuur. 

Bij de uitvoering van de Participatiewet, waaronder de Wsw, wordt gestreefd naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin zo mogelijk arbeidsgehandicapten bij werkgevers geplaatst zullen worden. Hiertoe worden werkgevers maximaal betrokken, onder meer door een integrale en eenduidige werkgeversbenadering en –dienstverlening. 

Ontplooj is opgericht om te voorzien in beschut werk, training, begeleiding en opleiding. Hierbij hoort ook de begeleiding van de detacheringen van medewerkers bij werkgevers. Uitgangspunt is dat de medewerkers, als zij dat kunnen, zo regulier mogelijk werken. Als medewerkers zijn aangewezen op beschut werk, biedt Ontplooj daarvoor het vangnet in de vorm van een beschutte werkomgeving. De gemeenten leggen daarnaast werkgeverstaken voor de SW-medewerkers bij Ontplooj neer, zoals personeelsadvies, personeels- en salarisadministratie, verzuimbegeleiding en het organiseren, voor zover nodig, van het collectief vervoer. De kosten van de uitvoering zijn in 2021 binnen de budgettaire kaders gebleven.