De Agenda Duurzaam Twenterand 2018 - 2022 geeft als Koersdocument voor de thema's Circulaire economie, Energietransitie en Klimaatadaptatie, de doelen, ambities en uitvoeringsmaatregelen voor de periode 2018 - 2022. Activiteiten op het gebied van energie, de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie, afvalscheiding en klimaatverandering zijn onderdeel van het ontwikkelprogramma. Het thema klimaatadaptatie wordt behandeld onder de doelenboom Openbare ruimte en verkeer.
De Verordening duurzaamheidssubsidie is voorbereid en door de raad vastgesteld in december 2021. Deze subsidie wordt gevoed door de opbrengst uit het Zonnepark Oosterweilanden.
Voor de periode 2019- 2021 had de gemeente van het Rijk € 239.000 ontvangen voor nieuwe gemeentelijke uitvoeringstaken uit het Klimaatakkoord (vooral voor de thema's Gebouwde omgeving en Opwek hernieuwbare Energie).  De vacature voor extra uitvoeringscapaciteit voor klimaattaken is (o.a. door vertrek van een medewerker) pas per november 2021 ingevuld. Hierdoor is vertraging in de uitvoering op een aantal activiteiten ontstaan en kon Twenterand slechts beperkt tegemoetkomen aan de afspraken daarover tussen overheden in het Interbestuurlijk Programma en het Klimaatakkoord.  

De ROB heeft daarna in 2021 het Adviesrapport Van Parijs naar praktijk over de uitvoeringslasten van decentrale overheden van het klimaatakkoord gepresenteerd (Adviesrapport Van Parijs naar praktijk | Publicatie | Raad voor het Openbaar Bestuur (raadopenbaarbestuur.nl). De VNG gebruikt dit advies als input voor afspraken met het Rijk over voorwaarden voor uitvoering van het Klimaatakkoord.