Twenterand is een gemeente die werkt. Werkmentaliteit en ondernemersgeest behoren tot de kernkwaliteiten van Twenterand. Dat vinden niet alleen ondernemers, het blijkt ook uit de cijfers. Zo is het percentage werklozen in Twenterand al jaren structureel lager dan gemiddeld in Nederland. Inwoners van Twenterand steken graag hun handen uit de mouwen. Mede daardoor vestigen bedrijven, van groot tot klein, zich graag in Twenterand. Maar liefst 3200 ondernemingen zijn in de gemeente gevestigd, op bedrijventerreinen, in de kernen en op het platteland. Het college van burgemeester en wethouders zet in op een economisch sterk Twenterand. Dat betekent dat we onze ondernemers koesteren en ons inspannen voor een gemeente waar werk is voor iedereen. Samen met ondernemers en bewoners zoeken we naar mogelijkheden om de Twenterandse economie te innoveren en klaar te maken voor de toekomst.
Waar hard wordt gewerkt, moet ook ruimte zijn voor ontspanning. Twenterand biedt tal van mogelijkheden op het gebied van cultuur, recreatie en sport. Daar mogen we als gemeente trots op zijn! Mede door haar vele culturele instellingen en sportclubs en door haar unieke recreatiegebieden is de gemeente een prachtige plek om te wonen en te bezoeken. Ook op economisch vlak worden daarvan de vruchten geplukt, want cultuur, recreatie en sport gaan goed samen met ondernemerschap. We maken ons sterk voor een cultureel en sportief bloeiend Twenterand vol natuurschoon, dat ook buiten de gemeentegrenzen op de kaart staat.
Bij al deze initiatieven is samenwerking van cruciaal belang. We maken natuurlijk gebruik van lokale netwerken, maar ook op regionaal, provinciaal of landelijk niveau benutten we bestaande structuren en mogelijkheden. Daarnaast stimuleren we nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de gemeente en andere actoren. Essentieel voor zowel overheid als ook voor ondernemers en instellingen is het delen van kennis en informatie, bijvoorbeeld over duurzaamheid of arbeidspotentieel. Onze voorstellen zijn gericht op het verder vormgeven van een nieuw samenspel: het relatiebeheer tussen gemeente en inwoners, tussen ondernemers en onderwijs en tussen sportverenigingen en cultuurinstellingen. Hierbij houden we oog voor het maatschappelijke effect en proberen we maatschappelijke meerwaarde te creëren.
Doelenboom cultuur en recreatie & toerisme
Er is de laatste jaren volop gewerkt om te komen tot een nieuwe recreatieve structuur ten behoeve van lokale promotie die aansluit bij het merkverhaal van Twente. Hiervoor is de netwerkorganisatie Gastvrij Twenterand bezig met het vermarkten van 'het Gouden randje van Twente'. Intern sluit de actualisatie van de Nota Vrijetijdseconomie (2024) hierbij aan en deze zorgt ook voor een bredere verbinding tussen andere onderdelen binnen de vrijetijdseconomie, zoals de culturele sector en evenementen. Daarnaast willen we graag de veengeschiedenis naar voren laten komen in het toeristisch profiel van de gemeente Twenterand. We willen onder meer inzetten op gebiedspromotie en -ontwikkeling van de Engbertsdijksvenen om zo het potentieel van dit prachtige natuurgebied ten volle te benutten. De uitvoering van deze activiteiten is op dit moment nog afhankelijk van het besluit van de raad over het amendement Projectreserve Engbertsdijksvenen dat bij de behandelingen van de jaarstukken 2022 zal worden ingediend, zoals vermeld in de aangenomen motie Investering in en rondom het Engbertsdijksvenen ter bevordering van toerisme en bereikbaarheid. Op cultureel gebied is de ontwikkeling van een creatieve broedplaats een in het oog springende ontwikkeling. De creatieve broedplaats is bedoeld om creativiteit en innovatie te stimuleren en jonge creatieve en technologische talenten blijvend te binden.
Doelenboom Economie en werkgelegenheid
Voor 2024 ligt het accent op het versterken van de lokale economie. Er vindt een actualisatie plaats van de economische visie in samenwerking met de betrokken stakeholders. We willen als gemeente aantrekkelijk zijn voor een gezonde mix aan bedrijven en een diverse beroepsbevolking. Op die manier wordt de economie veerkrachtiger en daarmee minder kwetsbaar voor conjuncturele schommelingen. We werken verder aan het uitvoeren van de centrumontwikkeling van Vriezenveen en verschillende bedrijventerreinen en gaan aan de slag met het actualiseren van de Detailhandelsstructuurvisie. Er is al een basis voor een toekomstgerichte visie voor het landelijk gebied van Twenterand. Deze visie wordt in 2024, parallel aan provinciale gebiedstafel en ontwikkelingen, verder uitgewerkt. We vragen ook weer een structureel budget voor LEADER voor de financiering van projecten gericht op het versterken van het landelijk gebied. Om nieuwe samenwerkingsverbanden te stimuleren wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van het Ondernemershuis. In samenwerking met Gastvrij Twenterand zal gestart worden met een verkenning naar de mogelijkheden voor het aanstellen van een Centrummanager voor Den Ham. Voor het genereren van meer middelen verkennen wij de mogelijkheden voor het inzetten van de gemeentelijk fondsenwerver, als ook via de Regiodeal Twente voor het versterken van de lokale economie.
Doelenboom Sport
De gemeente heeft verschillende sportaccommodaties en sportvoorzieningen. Dit zijn de basissportvoorzieningen binnen onze gemeente. Op basis van de nieuwe Nota Sportaccommodatiebeleid Twenterand 2024 - 2032 willen we inzetten op meer en beter (multi)functioneel en inclusief gebruik van sportaccommodaties. Daarnaast zetten we in op duurzaamheid en zelfwerkzaamheid.
De nieuwe sport- en beweegvisie 2023 - 2026 Twenterand - Sportakkoord II heeft tot doel om 75% van de inwoners te kunnen laten voldoen aan de beweegrichtlijnen. Binnen deze sport- en beweegvisie / sportakkoord II staat niemand buiten spel, zien we in sport ook de rol als middel en richten we ons op de volgende speerpunten en ambities:
* Sport- en beweegstimulering, iedereen doet mee
* Veilige en integere sport
* Vitale en sterke sport- en beweegaanbieders
* Duurzame sport en beweegvriendelijke omgeving
* Trots op de sport in Twenterand