
Inburgering
Ontheemde Oekraïners
De gemeente zet volop in om iedereen mee te laten doen in de Twenterandse samenleving. Dat geldt zeker ook voor Oekraïense vluchtelingen. Door te investeren in zowel taal als werk stimuleren we dat ze beter kunnen integreren, meedoen aan allerlei activiteiten en kunnen werken. Zeker in een tijd van schaarste en personeelstekorten biedt dit kansen voor de omgeving.
De gemeente doet dit niet alleen, samen met taalaanbieders, gepensioneerde docenten en vrijwilligers zorgen we ervoor dat we de kansen vergroten om mee te doen. Door nauw met elkaar samen te werken bereiken we meer. Door taal en werk te combineren kunnen de Oekraïners veel beter meedoen in de Nederlandse samenleving.
Ondanks dat de Oekraïners een speciale juridische status hadden en zonder werkvergunning aan de slag konden, was het in het begin moeilijk om werk te vinden. Door lokaal en regionaal de verbinding met werkgevers te leggen en voor begeleiding te zorgen vond een deel van de Oekraïners werk. Met de juiste werkhouding en gedrevenheid zijn ze daarna hun eigen ambassadeur geworden en helpen ze inmiddels elkaar aan werk. Inmiddels werkt 95% van de Oekraïners in Twenterand en omgeving.
Ondanks hun relatief hoge opleidingsniveau, slagen Oekraïense ontheemden veelal niet in om werk te vinden in hun eigen werkveld en op hun eigen opleidingsniveau.
Statushouders
Het doel van de Wi2021 is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland. Idealiter doen ze dat vanaf het moment dat een verblijfsvergunning is verleend in de gemeente. Veel statushouders verblijven echter lang in het azc, omdat er voor hen nog geen woning beschikbaar is. Daarom werken Twenterand en het COA steeds vaker samen om al in het azc te starten met de begeleiding in het kader van de inburgering.
Het betrekken van werkgevers blijft een uitdaging. Een belangrijke pijler van de Wi2021 is dualiteit: statushouders doen gelijktijdig aan het leren van de taal al werkervaring op, zodat ze sneller naar betaald werk kunnen uitstromen. Twenterand organiseert participatie-activiteiten in de inburgering. Het lukt om diverse redenen niet om voor alle statushouders (voor wie dat geschikt is) een participatieplek te organiseren. Een van de redenen is dat werkgevers niet altijd bereid zijn om participatieplekken voor inburgeraars te bieden, zeker als zij nog aan het begin van hun taaltraject staan.
Op het gebied van inburgering is Twenterand in Q4 2024 gestart met de voorbereidingen voor de aanbestedingen van de Z-route (zelfredzaamheid: inburgering en participatie), de Onderwijsroute (instroom in beroeps- en hoger onderwijs) en de B1-route (taal). De voorbereidingen vinden plaats in (sub)regionaal verband, met als doel dat de aanbestedingen gereed zullen zijn in het najaar van 2025. De insteek van de gemeente Twenterand bij deze aanbestedingen is om de combinatie kinderopvang/inburgering makkelijker te maken en om meer avondlessen voor inburgeraars mogelijk te maken.