Hervormingsagenda jeugdzorg (nationaal)  
Het doel van de Hervormingsagenda Jeugdzorg is om het stelsel rondom jeugdigen beter te laten functioneren en financieel houdbaar te maken. Na langdurige onderhandelingen hebben gemeenten en het Rijk in april 2023 overeenstemming bereikt over een passend financieel kader voor de hervormingen. Hierdoor wordt het ingroeipad voor besparingen verzacht en vervalt de extra bezuiniging van €100 miljoen in 2024. Dit betekent dat er in 2024 en 2025 in totaal €385 miljoen extra beschikbaar komt voor jeugdzorg. Dit neemt niet weg dat per 2026 de grote bezuiniging blijft staan.

Desondanks blijft kostenbeheersing een grote uitdaging, waarvoor scherpe keuzes nodig zijn. De Hervormingsagenda bevat zowel maatregelen die investeren in kwaliteitsverbetering als maatregelen die (op termijn) besparingen opleveren. Daarbij is ook rekening gehouden met de kosten voor de implementatie van deze maatregelen. Echter, een aanzienlijk deel van het besparingspotentieel is nog onzeker.  Daarbij geldt dat Twenterand al diverse maatregelen, zoals POH jeugd heeft getroffen.

Om hierop toe te zien, is een Commissie van deskundigen ingesteld. De verwachting is dat deze begin 2025  gepubliceerd wordt. 

OZJT/ SamenTwente/ Samenwerkingsagenda Regiovisie Jeugdhulp Twente 
Regionale samenwerking blijft voor Twenterand onmisbaar voor voldoende kwaliteit, capaciteit en kostenbeheersing. Via de samenwerkingsagenda Jeugd gaan we regionaal de uitdaging aan om wachtlijsten te bestrijden, afschalen van zorg te bevorderen, intramurale zorg om te zetten naar ambulante zorgvormen en grote voorzieningen om te bouwen naar kleinschalige woonvormen. Deze ombouw heeft effect op de tarieven. Daarom is het noodzakelijk om de instroom te verminderen. Dit gaan we doen door de ontwikkeling van meer ambulante alternatieven. Eigen initiatieven in Twenterand zijn hierbij van belang. Lokaal is het noodzakelijk om de sociale basis te versterken en om invulling te geven aan normaliseren, preventie en het ontmoedigen van claimgedrag. Dit is een belangrijk thema in de IBN en een lange termijn traject met grote financiële impact, maar wel noodzakelijk om de menselijke maat en continuïteit te bieden voor onze inwoners.

Doorontwikkeling toegang tot het sociaal domein en het lokaal team  
Twenterand wil komen tot een toekomstbestendig model voor de toegang tot het Sociaal Domein, waarbij de inwoner de weg weet te vinden, de vraag centraal staat, de werkwijze in de toegang eenduidig is en er integraal wordt (samen)gewerkt. Daarnaast vraagt de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd om een doorontwikkeling van een stevig lokaal team dat zelf ook lichte hulp kan bieden. Samen met betrokken partijen gaan we kijken waar we kunnen verbeteren op een manier die past bij onze schaal en de problematiek van onze inwoners.  In 2024 is hier een bestuursopdracht voor vastgesteld, waarbij een kwartiermaker wordt geworven. De kwartiermaker is gestart in halverwege november en er wordt in 2025 een inrichtingsvoorstel verwacht.

Inkoop Jeugdhulp 2025 
Het jaar 2024 heeft  in het teken gestaan van de contractering ten behoeve van de inkoop jeugdhulp vanaf 2025. Vanaf de tweede helft van 2024 heeft de implementatie plaatsgevonden. Per 1 januari 2025  gelden de nieuwe contracten en afspraken. De gemeente Twenterand heeft regionaal bijgedragen  aan de ontwikkeling van de inkoop door het leveren van capaciteit.  Lokaal zijn diverse uitvoerende medewerkers betrokken geweest ten behoeve van een goede implementatie.

Aanbieders onder druk 
Binnen het huidige onrustige jeugdhulp- zorglandschap zien we dat de continuïteit van jeugdhulp bij een aantal aanbieders in gevaar komt. Redenen hiervan zijn divers en oorzaken niet eenvoudig te verhelpen. Daarbij kan gedacht worden aan hoge energiekosten, personele kosten of het leveren van zeer specialistische zorg.  De risico’s op discontinuïteit van jeugdhulp worden zoveel mogelijk beperkt  in het belang van de jeugdigen en hun verzorgers. In 2024 is er blijvende aandacht geweest voor het ontstaan of voortduren van continuïteitsrisico’s.  Het blijft van  belang om vroegtijdig te signaleren en om de risico's  te beheersen wanneer de ernst ervan toeneemt. Daar waar nodig zijn er  passende, objectieve en weloverwogen besluiten genomen  over het al dan niet (financieel) ondersteunen van jeugdhulpaanbieders. 

Onderzoek reële tarieven
In het eerste kwartaal 2024 is er uitvoering gegeven aan de effecten van het onderzoek naar reële tarieven welke in 2023 heeft plaatsgevonden. Eind van het eerste kwartaal 2024 heeft een verrekening plaatsgevonden van de betalingen over 2023. De effecten van het onderzoek zijn verwerkt binnen de indexatie van de tarieven over 2024. Hierdoor is er geen herstelactie nodig geweest over het jaar 2024.

Jeugdbescherming en Jeugdreclassering verlaging caseloadnorm
De afgelopen jaren stond de jeugdbescherming en jeugdreclassering vaak in de schijnwerpers vanwege de hoge werkdruk. Hierdoor kregen kinderen en gezinnen niet altijd op tijd de benodigde jeugdbescherming en -hulp. In 2023 verhoogde de regio Twente al de tarieven om de caseload per medewerker te verlagen. Daarnaast werd in maart 2023 een principeakkoord bereikt over de verdere afbouw van de caseload voor jeugdbeschermers.

Voor 2024 is afgesproken dat de caseload stapsgewijs wordt teruggebracht naar maximaal 12 kinderen per fulltime medewerker. Ondanks de krappe arbeidsmarkt is het gecertificeerde instellingen gelukt om deze norm te halen. De bijkomende kosten voor 2024 konden binnen de begroting worden opgevangen, doordat tijdig was geanticipeerd op de stijgende uitgaven.