Omschrijving

Wij sluiten aan bij de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente) en de doelen van het Klimaatakkoord (in 2030: 49% CO2-emissiereductie ten opzichte van 1990 en in 2050: minimaal 80-95% CO2-emissiereductie). Het kabinet heeft de ambities voor CO2-reductie verhoogd van -49% (Klimaatakkoord) naar -55%. De impact op de afspraken uit het klimaatakkoord van deze opgelegde aanscherping zijn onduidelijk.

Voor de periode tot 2030 is de bijdrage van Twenterand aan de opwek hernieuwbare energie in Twente bepaald op maximaal 82 GWh, in te vullen met een flexibele energiemix. De voorkeursvolgorde voor de opwek van duurzame energie tot 2030 is : maximaal zon op daken, zon op (te ontwikkelen) zandwinplassen, windenergie.

Grootschalige opwek van duurzame energie heeft een groot effect op het landschap en de leefomgeving. Voor zon op veld zijn de afgelopen jaren al projecten in onze gemeente gerealiseerd. In 2022 werd in Twenterand ongeveer 30 GWh aan hernieuwbare elektriciteit opgewekt, door zon op veld en zon op dak (Bron: factsheet Twentse Monitor Twenterand 2022 https://energiestrategietwente.nl/twenterand). We zoeken voor nieuwe grootschalige opwek van hernieuwbare energie in het buitengebied een goede plek, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit.  De voorkeursvolgorde voor opwek hernieuwbare energie, participatie (procesparticipatie en lokaal eigendom /financiële participatie) is uitgewerkt in de aanpassing van het beleidskader duurzame energie. Het concept voor het nieuwe beleidskader is op 1 december 2022 ter inzage gelegd. Na verwerking van de ingekomen zienswijzen wordt het beleid aan de raad ter vaststelling aangeboden. Na  vaststelling van het beleid moet de bijdrage aan de RES worden geborgd in ons omgevingsbeleid en uitvoeringsprogramma. 

In het zoekgebied Vriezenveen Zuidoost kan met participatie van inwoners en ondernemers een nieuw (energie)landschap ontstaan. Belangrijk is een eerlijke verdeling van de lusten en lasten. We werken daar samen met onze buurgemeenten, de provincie en in de RES Twente. In 2022 is als eerste fase van een langjarig traject in  het ATT-gebiedsproces (Almelo, Tubbergen en Twenterand) een verkenning uitgevoerd. Er is een technische analyse uitgevoerd waarin is gekeken naar de technische mogelijkheden en belemmeringen voor windturbines, zoals woningen, gasleidingen en hoogspanningsmasten. Uit de technische analyse is duidelijk geworden dat er mogelijkheden zijn voor windenergie in het ATT-gebied. De inwoners in het ATT-gebied hebben hun zorgen geuit over de uitkomst van de technische analyse. Deze zorgen en andere reacties zijn vastgelegd in een participatieverslag. De resultaten uit dit verslag nemen we mee in het vervolgproces. In het gebied Vriezenveen Zuidoost zien wij ook kansen voor waterstof en andere opgaven in de gebiedsontwikkeling (zie smart energy hub) en verkennen we de mogelijkheden van duurzaam gas (groen gas/ biogas).

In juni 2021 deed de Raad van State uitspraak die gevolgen heeft voor windparken in Nederland. Voor de nieuwe landelijke milieunormen voor windturbines loopt er een landelijke procedure Actieprogramma na uitspraak RvS over windturbines - Kenniscentrum InfoMil. De publicatie van het milieueffectrapport en de concept milieuregels worden - na vertraging -  in het tweede kwartaal van 2023 verwacht. De verwachting is dat de nieuwe landelijke milieuregels niet eind 2023, maar begin 2024 in werking zullen treden. De toekomstige (nieuwe) landelijke normen moeten worden meegenomen in het gebiedsproces ATT. 

In 2022 hebben alle gemeenten in Overijssel brieven van de provincie ontvangen waarin de provincie meer regie op het onderwerp wind neemt. Met het Provinciaal Programma Energie (PPE) geeft de provincie aan hoe zij haar rol gaat invullen. Van alle gemeenten  wordt gevraagd uiterlijk 1 juli 2023 windbeleid te hebben (zoekgebieden voor wind te hebben aangewezen).