AANGEPAST: Afspraken maken en beheren met instellingen, zorgaanbieders, huisartsen en Raad voor kinderbescherming
Ontwikkeling jeugdhulp, kernteams en Veilig Thuis
We blijven lokaal en regionaal het passend beantwoorden van hulpvragen van onze jeugd verbeteren. Een verbetering is dan een meer passend antwoord of eerder antwoord. Eerder omdat een vraag eerder op de juiste plaats terecht komt (in de toegang, bij een huisarts of in het kernteam) of eerder beantwoord wordt (het oplossen van de wachtlijstproblematiek bij Veilig Thuis Twente). Hierdoor kan de hulpvraag zo goed, licht en dicht bij huis worden opgelost. Dit voorkomt zwaardere problemen voor onze jeugd en daarmee ook duurdere hulp.
Lokaal
Bij iedere huisarts kan een praktijkondersteuner jeugdigen helpen met lichte psychische hulpvragen. Dit zorgt ervoor dat inwoners en professionals eerder en laagdrempelig zelf passende antwoorden kunnen vinden in het voorliggend veld zonder dat er zwaardere hulp nodig is. Als professionals twijfelen of het voorliggend veld een antwoord kan zijn op een hulpvraag stemmen de kernteams hierover af. Uit de afgeronde evaluatie bleken de kernteams als pilot hier een succesvol platform voor. Zo’n 42% kon voorliggend beantwoord worden. Dit maakt dat we de kernteams nu structureel geborgd hebben en meer gericht proberen in te zetten, ook bij afschaling en nazorg van zwaardere hulp. ( https://www.twenterand.nl/evaluatie-pilot-kernteams-twenterand-van-toegevoegde-waarde )
We onderzoeken steeds meer het effect van het voorliggend veld om te kunnen verbeteren en duidelijk te maken in welke mate investeringen zich terugverdienen. Hierop is de inzet van het gezinswerk onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat elke euro die de gemeente investeert in het gezinswerk, vijf keer zoveel oplevert voor de maatschappij en voor de gemeente drie keer zoveel. We willen de komende tijd dit onderzoek ook voor andere voorzieningen gaan inzetten. ( https://www.twenterand.nl/gemeente-twenterand-onderzoekt-effectiviteit-inzet-gezinswerk)
Regionaal
Veilig Thuis Twente (VTT) is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling in Twente. In Twente is in 2019 het aantal meldingen opgelopen als gevolg van de verbeterde Wet Meldcode en Radarfunctie Veilig Thuis. Hierdoor is een wachtlijst ontstaan voor deze wettelijke taak. Om de Twentse wachtlijsten op te lossen en te voorkomen dat er nieuwe wachtlijsten ontstaan is besloten om de incidentele middelen van de centrumgemeente Vrouwenopvang hiervoor in te zetten. Voorwaarde hiervoor was een onafhankelijk onderzoek bij Veilig Thuis Twente gericht op het oplossen van knelpunten om te komen tot duurzame structurele oplossingen voor de toekomst waarmee wachtlijsten bij VTT kunnen worden voorkomen. Uit het onderzoek is gebleken dat o.a. 6 FTE bij VTT extra structureel nodig is om dit te realiseren per 2021 (zie Uitgangspuntennotitie).