In het Klimaatakkoord hebben 12 sectoren in het maatschappelijk vastgoed afgesproken ieder een Sectorale Routekaart op te stellen en uit te voeren waarin duidelijk wordt op welke wijze het vastgoed in die sector CO2-arm en aardgasvrij wordt gemaakt richting 2050. Het streefdoel conform het Klimaatakkoord is 49% CO2-reductie in 2030 en het einddoel 95% CO2-reductie in 2050.
Twenterand heeft de ambitie om uiterlijk 2040 al haar eigen gebouwen energieneutraal te hebben. Tevens wil de gemeente in 2050 voor 100% gebruik maken van hernieuwbare energie. In 2023 zal er op z’n minst een C Label behaald moeten worden. 

De sectorale routekaart voor gemeentelijk maatschappelijk vastgoed geeft inzicht in waar gemeenten nu staan met het gemeentelijk vastgoed. En hoe zij op een kosteneffectieve manier kunnen toewerken naar CO2-arm en aardgasvrij vastgoed.

Gemeenten moeten elke 4 jaar aangeven hoe zij dit aanpakken binnen de eigen vastgoedportefeuille. Ze maken hiervoor een portefeuilleroutekaart of duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP). Dit is niet vrijblijvend en afgesproken in het Klimaatakkoord.
In 2022 wordt op basis van de ervaringen die gemeenten opdoen en de resultaten de Sectorale Routekaart her-ontwikkeld. 

Twenterand heeft een meerjarenonderhoudsplan voor al haar gebouwen tot 2030. In de MJOP zit een duurzaamheidscomponent maar deze is niet gericht of afdoende voor het toewerken naar CO2-arm en aardgasvrij vastgoed. Een overkoepelende visie en strategie over de verduurzaming, zoals een routekaart, is vanuit het Klimaatakkoord verplicht en nodig om de doelstellingen in 2030 en 2050 te kunnen halen.

Voor 2022 de ligt de prioriteit bij het verduurzamen van het gemeentehuis. Het gemeentehuis heeft een voorbeeldfunctie voor ander (gemeentelijk) vastgoed in Twenterand. Het vaststellen van een routekaart voor het overige vastgoed zal vanwege financiële prioritering niet eerder dan in 2023 aanvangen.