ONTWIKKELING: Uitvoeren regierol nieuwe wet Inburgering
De nieuwe wet inburgering start met ingang van 1 januari 2022. De gemeente Twenterand werkt in Twents verband nauw samen om deze uitdaging “goed te laten landen” in onze gemeente. De belangrijkste twee veranderingen zijn ten opzichte van de huidige situatie:
a. De gemeente krijgt de regie op de inburgering (in de oude situatie lag de regie bij de inburgeraar);
b. De taaleis binnen de inburgering wordt verhoogd van niveau 2 (=A2) naar niveau 3 (=B1).
De Twenterandse aanpak is volop in voorbereiding en heeft als uitgangspunt dat door aandacht voor de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden van de nieuwe Twenterander een (spoedige) integratie en participatie in onze samenleving zal worden bereikt.
Leerroutes
In het nieuwe stelsel is de gemeente verantwoordelijk voor de inkoop van inburgeringsleerroutes. In het nieuwe inburgeringstelsel zijn er drie leerroutes, te weten:
• B1-Route: veruit de grootste groep inburgeraars zal naar verwachting de B1-Route volgen. In deze leerroute wordt inburgering gecombineerd met participatie, zoals (vrijwilligers)werk.
• Onderwijsroute: de onderwijsroute is voor hoogopgeleide jongeren tot 28 jaar. Het is een voltijds-traject van ongeveer 2 jaar. Inburgeraars studeren af op taalniveau B1 en krijgen een aantal noodzakelijke vakken.
• De Z-route (zelfredzaamheidsroute): de Z-route (zelfredzaamheidsroute) is voor inburgeraars met een lage leerbaarheid. Het is een intensief traject van zo’n 2 jaar, gericht op het zelfstandig kunnen meedraaien in de maatschappij. Deze route wordt niet afgesloten met een examen, maar is volbracht na een eindgesprek met de gemeente en het behalen van een minimale urennorm van 1.600 uur.
Op dit moment zijn we in Twents verband bezig met de aanbestedingen van de B1-route en de onderwijsroute. Belangrijke speerpunten voor Twenterand zijn de prijs en kwaliteit en de bereikbaarheid van de inburgeringslocaties. Duidelijk is nu al dat voor de onderwijsroute geldt dat de Rijksbijdrage voor een inburgeringstraject (= € 10.000) niet toereikend zal zijn. Dit is overigens een landelijk probleem, waarbij er een lobby is vanuit de VNG in samenspraak met de Twentse gemeenten om meer gelden voor deze wettelijke taak te krijgen.
Een taakstelling blijft onderdeel van deze wet. De gemeente Twenterand verwacht in het kalenderjaar 2022 40 nieuwe Twenteranders te huisvesten.