Omschrijving

Onzekere uitkomsten deskundigencommissie Hervormingsagenda jeugdzorg

Er ligt in de Jeugdzorg een grote opgave om kosten te beheersen die scherpe keuzen gaat vragen. In de Hervormingsagenda zijn zowel maatregelen opgenomen die geld kosten, zoals een verbetering in kwaliteit, als maatregelen die (op de langere termijn) een besparing zouden moeten opleveren. Een groot deel van het besparingspotentieel is echter nog onzeker. Om deze reden is een Commissie van deskundigen ingesteld. De commissie bekijkt de voortgang van de afspraken in de Hervormingsagenda, brengt de ontwikkeling van de uitgaven in beeld en gaat na of alle partijen de inspanningen leveren die zijn afgesproken. Ook bekijkt zij op de lange termijn of dit het gewenste effect heeft op de beoogde beweging en de uitgaven in de jeugdzorg en zo niet, hoe daarmee om te gaan. Bovendien wordt gekeken naar mogelijke knelpunten en relevante ontwikkelingen die hier invloed op kunnen hebben, zoals toenemende druk op bestaanszekerheid of op het mentaal welzijn van jongeren. Deze inzichten worden door de commissie bij elkaar gebracht tot een breed, zwaarwegend advies aan het Rijk en de VNG in het voorjaar van 2025.  De extra bezuiniging op de Jeugdzorg van € 511 miljoen is als gevolg van het regeerakkoord vervallen, maar er blijft een flinke besparingsopgave over. Het blijft daarmee spannend, want onvoldoende structurele financiële middelen voor gemeenten hebben gevolgen op meerdere beleidsterreinen en raken alle inwoners. We blijven actief de ontwikkelingen rondom de Hervormingsagenda volgen om de impact (inhoudelijk, financieel en vanuit nieuwe wetgeving) op Twenterand te kunnen inschatten.

Doorontwikkeling toegang en lokaal team sociaal domein Twenterand

In september wordt gestart met een bestuursopdracht om te komen tot een inrichtingsvoorstel en een implementatieplan om vorm te geven aan de doorontwikkeling van de toegang tot het sociaal domein in Twenterand. Dit betreft naast jeugd ook de Wmo en sociale zaken.

Inkoop Jeugdhulp 2025

Binnen het besluit tot inkoop jeugdhulp 2025 is een akkoord gegeven op een financiële  impactanalyse inclusief een bandbreedte van 2%. De inschatting op basis van de nu beschikbare gegevens, is dat het aannemelijk is, dat we voor Ambulant, Wonen en Verblijf binnen de gestelde bandbreedtes blijven. De daadwerkelijke financiële impact zal pas helemaal duidelijk worden op basis van de feitelijke inzet na volledige implementatie. 

Zorgelijke financiële situatie aantal grote zorgaanbieders

Grote systeemaanbieders blijven kwetsbaar, we kunnen moeilijk voorspellen of en wanneer zij in financieel zwaar weer komen. Als dit gebeurt, kunnen de herstelplannen dan wel continuïteitsplannen die moeten worden ingezet leiden tot extra financiële kosten.