Kijkend naar het sociaal domein in deze berap loopt het in het algemeen inhoudelijk op koers. Er blijven grote vraagstukken binnen het sociaal domein. In de kadernota is over zaken als Hervormingsagenda Wmo-financiering en de woonzorgvisie, al het nodige beschreven In deze berap gaan wij in op enkele actuele highlights.
Inzake de grotere ontwikkelingen (de wendbare opgaven) van Twenterand zien we dat er stappen worden gezet rond de Maatschappelijke Agenda, de regionale inkoop met in het kielzog de regionale samenwerking (uitwerking Regiovisie in de samenwerkingsagenda).
Landelijk en lokale ontwikkelingen (sturing, doorontwikkeling voorliggend veld, inwonersperspectief versterken) maken ook dat wij – als uitwerking van de door de raad vastgestelde Integrale Beleidsnota Sociaal Domein - bezig zijn om de toegang tot het sociaal domein in Twenterand – in samenhang met het voorliggend veld – verder te optimaliseren. Een bestuursopdracht hierover is net voor de zomer vastgesteld.
Inzake Participatie naar werk worden meters gemaakt en in de Rapportage Inclusieve Arbeidsmarkt is het scala aan acties te zien op dit gebied. De rapportage is recent aan de Raad gestuurd.
In januari is gestart met het jongerenwerk vanuit één organisatie. ZorgSaam voert het gehele jongerenwerk in de gemeente Twenterand uit. De overgang is voorspoedig verlopen. Het jongerenwerk is zichtbaar in alle kernen, werkt aan bereikbaarheid van een bredere doelgroep en er wordt gewerkt aan verbindingen met alle samenwerkingspartners. Voor de 1e evaluatie is Saxion benaderd. De planning is dat in Q4 zal conform de toezegging van het college deze evaluatie gedeeld gaat worden.
Ook het - dit voorjaar - besproken (herhaal)rekenkameronderzoek over Sturing in het sociaal domein geeft aan dat er tevredenheid is over de bestuurlijke informatie en communicatie in het sociaal domein. We gaan op deze weg verder!
Het coalitieakkoord (en een quick scan rekenkameronderzoek minimabeleid) vragen om een efficiencyslag rond het minimabeleid (daarmee wordt nu gestart) en heroverweging regionaal en lokaal rond de schuldenaanpak (onze bestuursopdracht Businesscase stadsbank). In Q3 worden de uitkomsten van laatstgenoemd onderzoek openbaar. Overigens merken wij wel een toename van aanvragen rond het bijstandsbeleid, hetgeen zijn weerslag heeft op de werkdruk bij de uitvoering. Er blijven daarnaast incidenteel wachttijden bij onze toegang Wmo en Jeugd, het laatste houdt dit verband met druk op Veilig Thuis Twente, die ook lokaal doorwerkt.
Ook het preventief handelen zal worden voortgezet - in lijn met de inbreng van de portefeuillehouder in de raadsvergadering van de kadernota – , waarbij wij op thema’s ook het effect meten, zoals recent in de rapportage Coördinatoren Externe Verwijzers – POH-jeugd.
Er is nieuwe wetgeving waar wij melding van maken. Landelijk is het onderdeel suïcidepreventie toegevoegd aan de Wet Publieke Gezondheid. Door deze toevoeging worden gemeenten verplicht gesteld te werken aan suïcidepreventie en om mentale gezondheid (bij jongeren) te stimuleren. Samen met onderwijs (basis en voortgezet), maatschappelijke organisaties en procesmanagers wordt een ketenaanpak mentale gezondheid neergezet, waarbij we samen werken aan de best mogelijke mentale gezondheid bij onze jongeren.
Ook al zijn er flinke stappen gezet, we willen niet op de lauweren rusten. Er doen zich kostenstijgingen voor, de effecten van vergrijzing zullen impact hebben en gelet op het ravijnjaar blijft er urgentie nodig om verstandig en zuinig om te gaan met middelen. Ook de financiële uitwerking van de hervormingsagenda jeugd stelt ons niet gerust, daar er nog veel onduidelijk is, bijvoorbeeld ten aanzien van de reikwijdte. Ondertussen loopt ook de kerntakendiscussie bij SamenTwente. Achter de schermen onderzoeken wij allerlei mogelijkheden en met de uitkomsten werken wij via ons transformatieprogramma aan vernieuwing en besparingen. We kijken bijvoorbeeld naar een preventief bewegingsprogramma om fysieke zelfredzaamheid bij ouderen te versterken om indicaties Wmo te voorkomen of uit te stellen. Via de nieuwsbrief Sociaal Domein worden betrokkenen nader geïnformeerd over het sociaal domein.
Tot zover de algemene inleiding. Bij de doelenbomen gaan wij nader in op de specifieke voorstellen en ontwikkelingen.