Twenterand is een gemeente die werkt. Werkmentaliteit en ondernemersgeest behoren tot de kernkwaliteiten van Twenterand. Dat vinden niet alleen ondernemers, het blijkt ook uit de cijfers. Zo is het percentage werklozen in Twenterand al jaren structureel lager dan gemiddeld in Nederland. Inwoners van Twenterand steken graag hun handen uit de mouwen. Mede daardoor vestigen bedrijven, van groot tot klein, zich graag in Twenterand. Maar liefst 3575 ondernemingen zijn in de gemeente gevestigd, op bedrijventerreinen, in de kernen en in het landelijk gebied.
Het college van burgemeester en wethouders zet in op een economisch sterk Twenterand. Dat betekent dat we onze ondernemers koesteren en ons inspannen voor een gemeente waar werk is voor iedereen. Daarbij wordt nadrukkelijk ook naar de langere termijn gekeken. Welke keuzes moeten nu worden gemaakt om de economie duurzaam te stimuleren en te ontwikkelen? Om die vraag te beantwoorden zijn we in gesprek met de gemeenteraad en met lokale ondernemers. Samen werken we aan een gemeente waarin dat wat goed is behouden blijft, maar ook ruimte is voor innovatie. Samen maken we de economie van Twenterand klaar voor de toekomst.
Waar hard wordt gewerkt, moet ook ruimte zijn voor ontspanning. Twenterand biedt tal van mogelijkheden op het gebied van cultuur, recreatie en sport. Daar mogen we als gemeente trots op zijn! Mede door haar vele culturele instellingen en sportclubs en door haar unieke recreatiegebieden is de gemeente een prachtige plek om te wonen en te bezoeken. Ook op economisch vlak worden daarvan de vruchten geplukt, want cultuur, recreatie en sport gaan goed samen met ondernemerschap. We maken ons sterk voor een cultureel en sportief bloeiend Twenterand vol natuurschoon, dat ook buiten de gemeentegrenzen op de kaart staat.
De gemeentelijke organisatie is er voor alle inwoners. We staan midden in de samenleving. Het is dus belangrijk dat we tijdig kunnen inspelen op maatschappelijke opgaven. Dat is niet altijd gemakkelijk. Sommige opgaven doen zich plotseling voor of vereisen expertise en capaciteit waarover we niet beschikken. Bovendien liggen er voor dit soort maatschappelijke vraagstukken vaak geen draaiboeken klaar. We zijn daarom volop bezig met het vormgeven van het wendbare deel van de organisatie, waarin dit soort opgaven worden opgepakt. Daarbij worden we voortdurend gedwongen om keuzes te maken. Zetten we in op kwantiteit of kwaliteit? Gaan we alles een beetje doen of beperken we ons tot een aantal dingen die we écht goed gaan doen? Deze ontwikkelingen zijn ook van invloed op het programma Economie en vrijetijdsbesteding. De komende tijd zetten we bijvoorbeeld extra menskracht in voor de opgave rondom het Natura2000-gebied Engbertsdijksvenen. Uiteraard zijn we als gemeente trots op dit unieke natuurgebied met zijn vele bijzondere plant- en diersoorten. Maar de verschillende belangen van onder meer natuurwaarde, landbouw en recreatie in combinatie met de onzekerheid over nieuwe regelgeving van het Rijk en de Provincie maken de vraag hoe de toekomst van dit gebied eruit moet zien tot een complexe opgave.
Doelenboom Cultuur en recreatie & toerisme
Het beleidsterrein cultuur is op dit moment sterk in beweging. Er komt een zorgplicht voor bibliotheken, het landelijk cultuurbestel verandert, de provincie Overijssel komt met een nieuwe cultuurnota vanaf 2025 en de de VNG heeft een propositie cultuur opgesteld. Daarnaast is cultuur ook onderdeel van het het Gezond en Actief Leven Akkoord. Deze ambities vragen om verandering, waarbij samenwerking en integraal werken centraal staan. Om dit te kunnen realiseren willen we samen met partners via een transitie cultuur toewerken naar een lokaal cultuurakkoord.
Net als in voorgaande jaren wordt er op het gebied van recreatie & toerisme gewerkt aan de recreatieve structuur van Twenterand. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met netwerkorganisatie Gastvrij Twenterand en in regionaal verband met Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Daarnaast willen we graag de veengeschiedenis naar voren laten komen in het toeristisch profiel van de gemeente Twenterand. De oproep van de raad om te investeren in en rondom de Engbertsdijksvenen om de toeristische aantrekkingskracht van Twenterand te vergroten wordt ter harte genomen en zal ook in 2025 nog een grote inspanning vragen. Deze opdracht wordt integraal opgepakt zodat de belangen van natuur, recreatie & toerisme en landbouw goed worden afgewogen.
De laatste jaren is er veel werk verzet om tot een nieuw subsidiebeleid te komen. Naar verwachting zal de nieuwe Algemene subsidieverordening in 2024 worden vastgesteld. Een van de vastgestelde uitgangspunten is dat we het subsidieproces willen professionaliseren. Daarvoor wordt in deze kadernota een voorstel gedaan.
Doelenboom Economie en werkgelegenheid
In 2024 is geïnvesteerd in visievorming op economisch gebied. Met de raad en met ondernemers gingen en gaan we in gesprek over welke economie past bij de gemeente Twenterand. Daarbij letten we ook op macro-economische ontwikkelingen en prognoses over de lange termijn. Vanaf 2025 zal het accent meer en meer verschuiven naar het concretiseren van die visie. Samenwerking met ondernemers is daarbij van groot belang. Een belangrijk initiatief is het Ondernemershuis Twenterand: een vruchtbare samenwerking tussen ondernemers en overheid. Dit huis biedt een broedplaats voor innovatie, samenwerking en ondersteuning van lokale ondernemers. Daarnaast gaat in 2025 het Investeringfonds Twenterand van start. Dit fonds, voorheen bekend als het Ondernemersfonds, stimuleert collectieve initiatieven die de lokale economie en leefbaarheid bevorderen. Het biedt een platform waar ideeën worden uitgewisseld en gezamenlijk wordt besloten over de beste manier om onze gemeente te versterken.
Het landelijk gebied is veel in het nieuws. En niet voor niets. Aan de ene kant horen we over hoe slecht de natuur en de (grond)waterkwaliteit er in veel gebieden voor staat, waarbij veel naar de huidige landbouwpraktijk wordt gekeken als belangrijke veroorzaker. Aan de andere kant horen we hoe slecht de landbouw er voorstaat. Door onder andere toenemende regeldruk en stijgende kosten zien veel agrariërs de toekomst met grote zorgen tegemoet. Na jarenlang overheidsbeleid gericht op intensivering en schaalvergroting van de landbouw met veel externe input (kunstmest, krachtvoer, fossiele brandstoffen) staan we voor een transitie naar een meer natuurinclusieve kringlooplandbouw. Deze transitie vraagt veel van de agrariërs. De overheid heeft een belangrijke taak om de agrariërs te steunen bij de uitvoering van de transitie, zowel financieel, als op het gebied van kennis en de menselijke kant. En wellicht nog belangrijker is het terugwinnen van een stuk vertrouwen bij de agrariërs en het bieden van bestendig beleid.
Gemeente Twenterand is de afgelopen jaren onvoldoende zichtbaar geweest in het landelijk gebied. Ambtelijke capaciteit en een beperkt investeringsbudget hebben hieraan bijgedragen. Om de achterstand die wij als gemeente hebben opgelopen in te lopen willen wij voor de komende jaren met name incidentele gelden vragen voor diverse activiteiten. Deze activiteiten moeten onze agrariërs stimuleren om toekomstgericht naar hun bedrijf te kijken en om de samenwerking met andere agrariërs te bevorderen. Daarnaast willen stimuleren dat gebiedsprocessen binnen de gemeente op gang komen, waardoor ook ons landelijk gebied aanspraak kan maken op de gelden die vanuit het Rijk voor de transitie van het landelijk gebied.
Doelenboom Sport
De Nota Sportaccommodatiebeleid Twenterand 2024 - 2032, "De kracht van ruimte voor sport en bewegen" en de daaraan voorafgaand vastgestelde Sport- en Beweegvisie Twenterand 2023 - 2026 vormen de basis voor het gemeentelijk sportbeleid de komende jaren. In deze plannen staat omschreven waar we ons de komende jaren op willen gaan richten voor wat betreft (de stimulering van) sporten en bewegen binnen Twenterand en onderliggend de sportinfrastructuur voor wat betreft sportaccommodaties, faciliteiten en voorzieningen.
We richten ons daarbij op de volgende speerpunten en ambities:
* Sport- en beweegstimulering, iedereen doet mee
* Veilige en integere sport en aanpak van grensoverschrijdend gedrag
* Vitale en sterke sport- en beweegaanbieders
* Duurzame sport en beweegvriendelijke omgeving
* Trots op de sport in Twenterand
* Optimale, duurzame en financieel draagbare voorziening aan (gemeentelijke) accommodaties voor sport, bewegen en bewegingsonderwijs
* Open en vitale sportparken en beter benutten openbare ruimte
* Ontwikkeling en verduurzaming van gemeentelijke sportaccommodaties
Het mogelijk maken van sport en bewegen voor iedereen, inzetten op inclusie en duurzaamheid en de veranderende gemeentelijke opgave waarbij sport ook specifiek als middel wordt ingezet vraagt om een passende infrastructuur voor sport en bewegen. Waarmee we toe willen werken naar onze doelstelling om in 2040 75% van de inwoners te kunnen laten voldoen aan de beweegrichtlijnen.