Zorg en ondersteuning, werk en inkomen, (passend) onderwijs en overig preventief beleid met name rond jeugd en gezondheid vormen het hart van het Programma Sociaal Domein. Basis van ons sociaal beleid is dat de inwoners een goede (start)positie krijgen om mee te doen. Alle mogelijkheden (eigen kracht) van inwoners en hun omgeving worden hierbij benut. Waar dat niet lukt worden inwoners hierbij geholpen of ondersteund.
Deze berap sluit volop aan bij de actualiteit van de grote opgaven in het sociaal domein. Denk hierbij aan opgaven als bestaanszekerheid (energie-armoede), opvang van ontheemden en continuïteit van zorg en ondersteuning van onze inwoners.
Beleidsmatig zijn de opgaven verwoord in onze nieuwe Integrale beleidsnota Sociaal Domein 2023-2026 (IBN), welke in de Raad van 11 juli 2023 unaniem is vastgesteld. Deze nota vormt tevens de uitwerking van het collegeprogramma, waarin het scenario Economisch sterk met een sociaal kloppend hart is uitgewerkt. De IBN zal nader uitgewerkt gaan worden in de Maatschappelijke Agenda (MAG) samen met het veld. Ter ondersteuning hiervan zijn tijdelijke rijksmiddelen beschikbaar (SPUK GALA). Deze dragen bij aan preventief werken, wat wij belangrijk vinden!
In algemene zin loopt de uitvoering van het programma sociaal uit de begroting 2023 op koers. Plannen, zoals het integraal huisvestingsplan (IHP), aanpassing van verordening Wmo (ivm bezuiniging PGB) en SMI (sociaal medische indicatie), de invoering was en strijk-service en andere bezuinigingen (CJG, opvoeding/PGJ) zijn ingezet. Extra wordt geïnvesteerd op gezinswerk en POH-jeugd. Het dossier jongerenwerk bevindt zich in een fase waarin subsidie-aanvragen ingediend kunnen worden. Er zijn wat vertragingen in de uitvoering (o.a. Oranjeschool, maar het totale tijdpad staat nog),
Zorgen en verwachte kosteneffecten zijn er helaas ook. Zowel door het moeten gaan betalen van reële tarieven jeugd en Wmo (per 2023), nieuwe inkoop (doelgroepenvervoer) en CAO stijgingen, meer dan regulier (zoals bij Jeugdbescherming). Daarnaast is er zorg wegens zorg-aanbieders die melden dat ze in financiële problemen raken of zijn. De raad is hier apart over geïnformeerd. Naast oplossingen zoeken hiervoor, vergt dit ook veel personele inzet en inhuur (regionaal). Daarnaast blijven er veel open einden regelingen, en zien wij een onverwacht volume-effect bij de Wmo. Tenslotte zijn er wachttijden regionaal, waar we in Twente op inzetten. De lokale wachttijden bij de toegang zijn inmiddels teruggedrongen door extra inzet en we werken nu aan een adequate basis hiervoor (zie ook kadernota 2024).
Voor een beschrijving van actuele ontwikkelingen verwijzen wij ook naar de Kadernota 2024, die meer in gaat zaken als hervormingsagenda jeugd, kind- en gezinsbescherming en lopende risico's én de recent verschenen Nieuwsbrief Sociaal Domein voorjaar 2023.