Perspectief 2022 sociaal domein
Zorg en ondersteuning, werk en inkomen, (passend) onderwijs en overig preventief beleid met name rond jeugd en gezondheid vormen het hart van het Programma Sociaal Domein. Dit programma streeft er naar dat de inwoners van Twenterand zo veel mogelijk zelf hun dagelijkse dingen kunnen doen en daar zelf over beslissen om mee te kunnen doen in de samenleving. Thuis, in de buurt, bij een vereniging of organisatie of op het werk. Alle mogelijkheden (eigen kracht) van inwoners en hun omgeving worden hierbij benut. Waar dat niet lukt worden inwoners hierbij geholpen of ondersteund. Dit is een forse opgave. De sociaaleconomische problematiek in onze gemeente is stevig en dus de opgave in het sociaal domein is eveneens groot. De gemeente heeft een wettelijke taak in het sociaal domein. Wij verliezen niet uit het oog dat er altijd een vangnet moet zijn voor de meest kwetsbaren. Ook zullen er de juiste voorzieningen moeten zijn ter ondersteuning van die eigen kracht.
Het inhoudelijk kader van dit programma wordt gevormd door onze integrale beleidsnota Sociaal Domein 2019-2023 (de looptijd is recent verlengd, binnenkort verschijnt de evaluatie van het sociale beleid), waarbij een stevige koppeling met (het ontwikkelprogramma) Transformatie aan de orde is. Vernieuwen en besparen gaan hand in hand.
In deze Bestuursrapportage gaan wij in op de meest belangrijke inhoudelijke en financiële ontwikkelingen sociaal domein. Zie hiervoor de doelenboom maatschappelijke ondersteuning waar alles bijeenkomt. Veel loopt op koers, maar alertheid blijft geboden. Landelijk is dit nog steeds in beweging en voor gemeenten (inclusief het sociaal domein) nog niet afdoende geregeld zodat gemeenten ook de middelen krijgen die bij de taken passen. Ook zitten er rijksvoorstellen rond het abonnementstarief en de hervormingsagenda nog in het verschiet en verwachten wij prijsstijgingen in de zorg. Het doet ons deugd dat er vanuit programma sociaal er diverse positieve bijstellingen van de begroting kunnen worden ingebracht. Het woonplaatsbeginsel en Wmo begeleiding, al benoemd in de uitgangspunten notitie: structureel samen 7 ton voordeel maar liefst, en daarnaast nu vanuit sociale zaken (met name bijstand) ruim 2 ton incidenteel, maken de financiële opgave wat minder groot, zij het dat de urgentie om bij te sturen zoals ook aangegeven is door ons college bij uitgangspuntennotitie en bij Twenterand Duurzaam Financieel Gezond zeker niet weg is.